23948sdkhjf

Appel: Køb biogas om sommeren og gem affaldet til vinter

I Hjørring forsøger to biogas-selskaber at overbevise kommunen om, at den skal købe varme fra dem i sommermånederne. Det er nemlig samfundsøkonomisk tosset at lade være, mener de.
Kommunen skal som udgangspunkt købe den billigste varme, hvilket i Hjørring Kommune vil sige fra Affaldsselskabet Vendsyssel Vest. Men set i et samfundsøkonomisk perspektiv er det helt tosset, mener de to biogas-selskaber Dammen og Grøngas i Hjørring. De forsøger ifølge P4 Nordjylland i stedet at få kommunen til at aftage deres varme om sommeren.

I dag forsvinder en tredjedel af de to selskabers samlede årlige varmeproduktion op i den blå luft.

- Fordi vi ikke kan komme af med det varme vand om sommeren, er vi nødt til at køle det ned, før vi sender det tilbage til systemet. Det sker rent praktisk i nogle køletårne, hvor varmen forsvinder op i den blå luft, forklarer ejeren af Grøngas, Jens Peter Lunden, til P4 Nordjylland.

Men sådan behøver det ikke at være.

Affaldsselskabet kan gemme varmen
Ifølge biogasselskaberne giver det ikke mening, at de om sommeren må lukke varme ud i den blå luft, mens kommunen om vinteren må importere affald for at dække forbruget. Så er det bedre, at affaldsselskabet gemmer affald fra de varme sommermåneder til de kolde vintermåneder, mener biogasselskaberne.

I modsætning til affaldsselskabet kan biogasselskaberne nemlig ikke gemme varmen til om vinteren. Derfor mener, biogasselskaberne, at kommunen bør købe varmen af dem om sommeren, og lade affaldsselskabet gemme store dele af affaldet til om vinteren, hvor der er brug for al den varme, der kan produceres.

- Når man har mulighed for at lagre affaldet, så kan alle få lov at levere den lovede varme. Spørgsmålet er bare, hvornår man leverer den, siger Jens Peter Lunden til P4 Nordjylland.

I Hjørring skal sagen behandles på det kommende møde i teknisk udvalg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078