23948sdkhjf

Samn Forsyning tager livtag med metan og lattergas

Når Samn Forsyning renser spildevandet for kemikalier, medicinrester og biologisk materiale, anvender selskabet ligesom alle andre moderne rensningsanlæg en kombination af mekaniske filtre, bakterier og mikroorganismer samt kemi. Gennem den proces bliver der dannet forskellige gasser, som belaster klimaet – herunder metan og lattergas, som begge bidrager til drivhuseffekten.

- I forhold til drivhuseffekten regnes et kilo metan for at skade 25 gange så meget som et kilo CO2, mens et kilo lattergas skader 300 gange så meget som et kilo CO2. Hertil kommer, at nedbrydningstiden på lattergas er omkring 500 år – så når det først er ledt ud i atmosfæren, har påvirkningerne meget lange udsigter, siger proceschef Morten Wind Andersen om baggrunden for, at Samn Forsyning vil fokusere på at få bremset udledningen af netop de to gasarter.

Ambitiøst mål

Samn Forsyning har allerede investeret en del i den grønne omstilling med blandt andet installering af varmepumper, implementering af energibesparende teknologi og investering i skovrejsningsprojekter, som alt sammen bidrager til at minimere Samn Forsynings påvirkning af klimaet.

Nu er der sat nye miljømål for de kommende fire år. Et af dem er at halvere udledningen af drivhusgasser i løbet af den periode. 

- Et ambitiøst mål som kræver udvikling af nye metoder og teknikker, siger Morten Wind Andersen.

Morten Wind Andersen er overbevist om, at de næste fire års indsats vil betyde, at Samn Forsynings aktiviteter samlet set vil optage mere CO2, end organisationen udleder. 

Metangas & lattergas

Samn Forsyning vil blandt andet arbejde på at optimere opsamlingen af metangas med henblik på at bruge den i virksomhedens egen energi- og varmeproduktion. Når metan brændes af til varme- og energiproduktion, betyder det dels, at fossile brændstoffer erstattes, og dels at restproduktet efter afbrændingen er en mindre belastning for klimaet.

Mens der er kendte løsninger til at mindske udledningen og øge anvendelsen af metan, er der ikke de samme muligheder for at arbejde med lattergas, som ikke er en brændbar gas. 
For at kunne dokumentere Samn Forsynings bidrag til et mere bæredygtigt samfund og få det fulde overblik, behøver branchen nye måle- og regnemetoder - men de mangler, ligesom der mangler teknologiske løsninger på at løse udfordringerne med lattergassen.

- Det bliver en af de opgaver, vi kommer til at tage fat på, samtidig med at vi fortsætter med at implementere flere grønne løsninger i vores drift, siger Morten Wind Andersen. 

Morten Wind Andersen er dog overbevist om, at det er muligt for Samn Forsyning at indfri målet, selvom der ikke er udsigt til, at den mængde af spildevand, som Samn Forsyning skal håndtere, vil blive mindre i de kommende år – tværtimod vil der formentligt være en tilvækst i både befolkning og erhvervsliv i forsyningsområdet.

Sådan vil Samn Forsyning mindske påvirkningen af klimaet

  • Fortsætte med skovrejsningsprojekter, der også sikrer drikkevandsmagasiner i undergrunden.
  • Installere varmepumper.
  • Optimere af elforbruget i forbindelse med effektiviseringer, vedligeholdelse og udskiftninger på anlæggene.
  • Investere i el-biler i det omfang det er økonomisk og praktisk muligt.
  • Implementere solceller i det omfang det er økonomisk og praktisk muligt.
  • Anvende endnu mere metangas som brændsel til varme- og elproduktion.
  • Optimere metoderne til spildevandsrensning med henblik på at mindske. udledningen af lattergas og metan.

Kilde: Samn Forsyning

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Envatek køber to Kalundborgvirksomheder
Nu undersøgelse skal slå fast: Er de unge mere vilde med havvind end de ældre?
Tidligere minkavler taber sag om erstatning for vindmøller
Ny varmeplan: Hillerød vil flette fingre med nabokommuner
Andelsselskaber går sammen om VE-produktion
Miljørigtigt batteri skal gøre strømmen billigere i idrætshal
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.094