23948sdkhjf

Millioner sætter gang i lagringsprojekter, PtX og design af energisystemer i GreenLab Skive

Med en million-bevilling sætter Villum Fonden gang i fire forskningsprojekter, der skal demonstrere nye måder at optimere og lagre energi på i stor skala i industri- og energiparken GreenLab Skive. 

Midlerne kommer fra en donation på 20 millioner kroner som Villum Fonden bevilligede sidste år til at sætte skub på en ny national forsknings- og demonstrationsplatform, der til daglig ledes af GreenLab og DTU. 

- Det glæder mig, at vi med Villum Fondens bevilling nu kan gå i gang med at teste, udvikle og demonstrere fire konkrete forskningsprojekter til at udvikle smarte, grønne energiløsninger. Projekterne falder godt i tråd med statsministerens nytårstale, der især handlede om at komme i mål med en ambitiøs grøn omstilling, siger Anders Bjarklev, der er rektor på DTU.

Pengene skal over de næste tre år være med til at skabe et inspirerende miljø for studerende, forskere og virksomheder, der arbejder for at fremskynde den grønne omstilling. Målet er, at projekterne på hver deres måde kan være med til at løse nogle af de svære klimaudfordringer, vi står overfor. 

Fire grønne projekter

De fire projekter, der nu sættes i gang, bliver ledet af forskere fra DTU, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.

I det første projekt er det ambitionen at udvikle et optimalt design for et system, der bruger smeltet salt som varmelager, der kan drive dampforsyningen til industrielle processer. 

I det andet projekt, Energy Rocks, vil forskere undersøge, hvordan man bedst kan lagre overskudselektricitet fra vindproduktion som varme i store sten, så det dækker varmebehovet i GreenLab og udnytter industriparkens vind- og solressourcer bedst muligt.

Det tredje projekt, Flex-PtX, handler om at skabe en computersimulering af elmarkedet og undersøge, hvordan man kan optimere Power-to-X-produktionens økonomiske fordele gennem fleksibel drift. 

Og endelig vil forskerne i det fjerde projekt udvikle og demonstrere et værktøj, der skal hjælpe med at designe energisystemer til grønne industriparker. Værktøjet vil gøre operatører af industriparker i stand til at optimere energistrømmene og beregne de dynamiske energimæssige konsekvenser af fremtidige investeringer i energiinfrastruktur.

Stærkt ansøgerfelt 

De fire projekter er udvalgt af repræsentanter fra DTU, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og GreenLab og udgør den første runde af forskningsmidler fra Villum FOnden. I maj 2022 uddeles anden runde af forskningsmidler.

Ebbe Kruse Vestergaard, Research Director i GreenLab, fortæller, at der har været stor interesse for at søge økonomisk støtte: 

- Vi har modtaget et meget stærkt ansøgerfelt med 17 ansøgninger. Selvom vi i første omgang har udvalgt fire projekter til opstart, forventer vi at arbejde videre med flere af forskerne og se nogle af de andre projekter starte op på et senere tidspunkt, siger han.

Han fortæller at der især har været stor interesse for at skabe digitale modeller for GreenLabs industrielle symbiosenetværk.

- Her er jeg rigtigt glad for, at vi har igangsat et par projekter, som skal sikre, at vi får en fælles samarbejdsplatform, hvor forskere fra mange universiteter kan samskabe og bygge videre på hinandens resultater, siger han og tilføjer:

- Derudover betyder energilagring og særligt lagring af varme meget for os, og vi har med opstarten af to spændende projekter omkring varmelagring sikret, at vores teknologivalg bliver truffet på et veloplyst grundlag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109