23948sdkhjf

DTU vil udvikle ny teknologi og udbrede geotermien i Østafrika

Geotermisk energi er allerede velkendt i områder af Østafrika med høj vulkansk aktivitet.

Nu vil forskere udvikle en teknologi, så en større andel af den geotermiske energi bliver udnyttet i Kenya og andre østafrikanske lande. 

Håbet er at kunne bruge projektet til at sikre mere grøn energi i udviklingslande i Afrika og andre steder i verden, hvor geotermisk energi er til rådighed så tæt på overfladen, at det kan betale sig at bore efter den.

I Østafrika vurderes det, at der er 20.000 MW til rådighed i geotermisk potentiale, hvoraf der i øjeblikket kun udnyttes 867 MW i Kenya.

Koldere end vanligt

I den geotermiske energi borer man ned til det underjordiske vand, der bliver varmere, jo tættere man kommer jordens indre. Det varme vand, typisk med en temperatur omkring 300 grader celsius, pumpes op fra undergrunden og udnyttes til produktion af strøm. 

I et nyt projekt vil forskere fra DTU forsøge at optimere teknologien bag, så det bliver muligt at anvende underjordisk vand, der er langt koldere, nemlig 100-150 grader celsius. 

- Vi har allerede teknologien, men vil i de kommende år arbejde på, hvordan vi kan optimere den til at udvinde strøm og varme eller kulde fra vand, der er betydeligt koldere, end det man vanligvis anvender, siger lektor Fredrik Haglind, DTU Mekanik, der er ansvarlig for projektet. 

Tæt samarbejde med østafrikanske partnere

Udviklingen kommer til at ske i samarbejde med en lang række parter i Kenya, Tanzania og Zambia. Her er det nemlig økonomisk rentabelt at udvikle forholdsvis små anlæg, der eksempelvis kan levere strøm og varme eller kulde til en enkelt virksomhed på basis af den termiske energi. Det kan for eksempel være til mejeri-er, landbrug eller akvakultur. 

Målet for projektet er at bygge et pilot demonstrationsanlæg, der skal vise værdien af at anvende termisk energi i større udstrækning. Det kommer til at ske i forbindelse med en eksisterende boring i Olkaria, Kenya i det store East African Rift System.

- Vi arbejder sammen med en række afrikanske virksomheder, universiteter og FN’s miljøorganisation UNEP. På den måde kan vi sikre, at der opbygges tilstrækkelig viden i bl.a. Kenya og Tanzania til i fremtiden at kunne opbygge en række anlæg i stil med vores demonstrationsanlæg, siger Fredrik Haglind og tilføjer:

- Derudover vil samarbejdet med myndigheder og FN’s miljøorganisation UNEP skabe vejen for, at det lovgivningsmæssigt bliver attraktivt at opføre og anvende anlæg, der udnytter lav- og mellemtemperatur geotermiske energiressourcer.

Forskningsophold i Danmark

På den forskningsmæssige side bliver der i forbindelse med projektet blandt andet ansat fire unge forskere, to i Kenya og to i Tanzania.

De unge forskere vil skulle på et tremåneders ophold i Danmark, hvor de bliver introduceret til de processer og modeller, de danske forskere arbejder med for dels at kunne øge produktionen af el fra en given mængde varme og dels kunne estimere, hvor stort et geotermisk reservoir er – og dermed, om det kan betale sig at indlede en udnyttelse. 

Projektet er netop startet og varer de næste 4 år. Demonstrations pilotanlægget forventes at stå klart i 2024.

Fakta

Projektet “Widespread use of geothermal energy in East Africa” er et samarbejde mellem:

  • DTU
  • KU
  • Alfa Laval Copenhagen A/S
  • UNEP: UN Environment Programme, Africa Office, Kenya
  • Kenyatta University, Kenya
  • Dedan Kimathi University of Technology, Kenya
  • Kenya Electricity Generating Company PLC, Kenya
  • Oserian Development Co LTD, Kenya
  • University of Dar es Salaam, Tanzania
  • Kalahari GeoEnergy LTD, Zambia

Projektet er økonomisk støttet af Udenrigsministeriet og administreres af Danida Fellowship Centre.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109