23948sdkhjf

Stort energianlæg på vej i Aalborg: Skaber 600-700 arbejdspladser i byggefasen

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), affaldsselskabet Reno-Nord og Aalborg Forsyning vil bygge et af verdens første kommercielle Power-to-X anlæg, som fremstiller grønt metanol af indfanget CO2 fra affaldsforbrænding, grøn strøm og vand.

Parterne har nu indgået en samarbejdsaftale, og de kommende år bliver der arbejdet på projektudviklingen inden en endelig investeringsbeslutning, oplyser de i en pressemeddelelse. 

Tidsplanen for anlægget:

2021-25: Projektudvikling

2025: Investeringsbeslutning

2025-28: Opførelse af anlæg

2028: I drift

Anlægget skal opføres ved Nordjyllandsværket ved Aalborg, der er i gang med at blive omdannet til et grønt testcenter, som med sin beliggenhed tæt på produktionen kan bidrage til at udvikle og afprøve nye forsyningsløsninger og forbedre de løsninger, der allerede anvendes i dag. 

Etableringen af Power-to-X anlægget skønnes at bidrage med 600-700 arbejdspladser i byggefasen og 50 permanente arbejdspladser, når anlægget er færdigt. Foruden grønt brændstof genererer Power-to-X anlægget også overskudsvarme, som vil blive brugt i Aalborg Forsynings fjernvarmenet. Derudover produceres også ilt, som kan bruges i den lokale industri eller til medicinske formål. 

Indfanger CO2 fra affaldsforbrænding

Fremtidens brændstof til skibe og anden tung transport kan produceres af grøn strøm, der er omdannet til brint og tilsat indfanget CO2, og det er netop, hvad Power-to-X anlægget i Aalborg kommer til at gøre.

– Vi får et af de første kommercielle anlæg i verden, hvor slutproduktet er metanol, som kan bruges direkte i den tunge transport af for eksempel skibe. For at producere metanol kræver det en CO2-kilde - og det unikke ved anlægget er, at vi bruger indfanget CO2 fra affaldsforbrændingen på Reno-Nord, forklarer Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning, i pressemeddelelsen. 

Han forventer, at anlægget med tiden også kan nyttiggøre andet CO2 fra regionen. 

I stedet for at sende CO2 ud af skorstenen eller deponere den i undergrunden, bliver den indfangede CO2 altså brugt i produktionen af det grønne brændstof metanol. Power-to-X anlægget i Aalborg vil årligt genanvende 180.000 tons affaldsbaseret CO2 fra det nordjyske affaldsselskab Reno-Nord, hvilket svarer til den årlige CO2-udledning fra cirka 15.000 danske husstande. 

Anlægget forventes at stå færdigt i 2028 og at indeholde et 300-400 MW elektrolyseanlæg, der omdanner grøn strøm til brint, som i kombination med CO2 bliver omdannet til metanol. Årligt vil anlægget producere 130.000 tons metanol.

Anlægget planlægges at stå færdigt i 2028, og det:

  • Genanvender årligt 180.000 tons affaldsbaseret CO2
  • Producerer årligt 130.000 tons grønt metanol
  • Skaber 600-700 arbejdspladser i byggefasen og 50 permanente arbejdspladser, når anlægget er færdigt
  • Producerer årligt 130 GWh overskudsvarme, hvilket svarer til 7 pct. af varmeforbruget i Aalborg Kommune eller opvarmningen af 5.000 husstande.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094