23948sdkhjf

Thisted Varmeforsyning er først igen

Som det første sted i Danmark opfører Aalborg CSP i samarbejde med Thisted Varmeforsyning et CSP-solanlæg til fjernvarmeproduktion i Thisted.
Allerede i 1984 var Thisted Varmeforsyning den første fjernvarmeproducent i Danmark til at udnytte varmen fra undergrunden i form af et geotermianlæg. Siden da har Thisted Varmeforsyning udbygget sin varmeproduktion med vedvarende energikilder som f.eks. forsyningens halmforbrændingsanlæg, og i dag består kun omkring 1-2 % af værkets brændsel af fossilbrændsel i form af naturgas.

Nu er Thisted Varmeforsyning igen med i front – denne gang med opsætningen af et solanlæg til fjernvarmeproduktion baseret på koncentreret solenergi.

Spejle giver højere temperaturer
I Danmark er solenergi blevet brugt i mange år både til privat og industrielt brug, men vi kender mest til de teknologier, der benytter solens energi direkte fra indstrålingen, som solceller og solpaneler. CSP-solanlægget benytter spejle til at reflektere solens indstråling, på den måde koncentreres energien, og man kan opnå enormt høje temperaturer. Og de høje temperaturen er netop grunden til, at CSP-teknologien siden 1980'erne været brugt til store el-producerende kraftværker på mere solrige breddegrader.

- Thisted Varmeforsynings vision er at producere fjernvarme på en miljørigtig måde, der samtidig leverer lave priser til forbrugerne. Da solenergi er en gratis brændselsform vil CSP-solanlægget være med til at stabilisere fjernvarmeprisen, da der ikke skal indregnes de kraftigt stigende brændselspriser, der er på markedet. Derfor falder det naturligt for varmeforsyningen at tilkoble et solanlæg til produktionen, skriver Thisted Varmeforsyning i en pressemeddelelse.

Overgangen til vedvarende energi har sikret, at forbrugerne ved Thisted Varmeforsyning i de sidste 25 år har oplevet et prisfald, og på opgørelsen for 2011 ligger værket på top 10 over landets billigste leverandører af fjernvarme.

Stort potentiale - også på de nordlige breddegrader
Ideen til at udvikle et CSP-solanlæg til fjernvarmeproduktion fik Aalborg CSP efter flere års arbejde med CSP-teknologien i blandt andet Spanien og Frankrig.

- Selvom solen skinner kraftigere i Spanien og Frankrig end i Danmark, så er potentialet for udnyttelsen af solens stråler i Danmark enormt stort, siger Peter Badstue Jensen, der er salgsdirektør i Aalborg CSP.

- Solenergi er i mange år blevet brugt til fjernvarmeproduktion i Danmark, og med udviklingen af CSP-solanlægget tilføjer vi markedet et produkt, der giver mulighed for et endnu større udbytte fra solen end hidtil, tilføjer han.

Værd at vide
Det nye anlæg kommer til at bestå af 144 meter parabolsk formede trug beklædt med spejle, der koncentrerer solens stråler på et isoleret rør i trugets brændpunkt, dette opvarmer vandet i rørene. Anlægget har et spejlindfaldsareal på ca. 830 m2 og skal forsyne varmeforsyningen med ca. 500 MWh om året.

CSP-solanlægget skal indgå i hedtvandskredsen, hvor det skal opvarme vandet fra 120°C til 140°C. Det opvarmede vand fra CSP-solanlægget vil blive benyttet sammen med de traditionelle kedler og varmepumpeanlæg for geotermivarme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094