23948sdkhjf

Giver Turning Torso baghjul: Hofor runder endnu en milepæl med havmøllepark i Øresund

Mandag den 29. november sendte Energistyrelsen og Hvidovre Kommune miljøkonsekvensrapport for Aflandshage Vindmøllepark (Aflandshage) i høring i perioden 29. november til 20. februar 2022. 

Det er Hofor, der opfører havmølleparken med en samlet effekt på op til 300 MW, hvilket betyder at den vil kunne forsyne 300.000 husstande med strøm. 

Befolkningstallet i Øresundsregionen vil vokse betydeligt i de næste 10 år - på begge sider af sundet. Derfor stiger energibehovet også. 

- Samtidig skal vi bruge meget mere strøm til blandt andet transport og måden, vi producerer varme på. I forhold til forsyningssikkerheden er Aflandshage derfor et vigtigt supplement til store havvindmølleparker længere ude på havet og de energiøer, der er planlagt, og som forventes opført i 2030'erne, siger Jan Kauffmann, direktør for Økonomi og Forretning i Hofor i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

- Vi vil opføre Aflandshage Vindmøllepark uden tilskud fra staten efter 'Åben Dør-princippet'. Det betyder, at HOFOR selv har foreslået og projekteret vindmølleparken. Møllerne kan allerede om fem år levere vigtig, grøn strøm til elnettet. Det er i den forbindelse en fordel, at vindmølleparken ligger tæt på hovedstadsregionens veludbyggede elnet, hvor den forholdsvis nemt kan blive integreret i energiforsyningen.

Højere end Turning Torso

Aflandshage Vindmøllepark vil blive placeret i et område i det sydlige Øresund. Det er udvalgt efter en nøje afvejning af afstand fra kysten, nærliggende Natura 2000-områder, territorialgrænsen mod Sverige, skibstrafikken i Øresund og lufttrafikken i den nærliggende lufthavn. Vindmølleområdet ligger cirka 10 km syd for Amager, cirka 8 km nordøst for Stevns og cirka 12 km vest for den svenske kyst ved Skanør/Falsterbo.

- Der er tale om moderne havvindmøller med en højde på op til 220 meter til øverste vindespids, hvilket er en smule højere end Turning Torso-skyskraberen i Malmø og pylonerne på Øresundsbroen. De vil derfor kunne ses i horisonten fra det meste af kysten langs Køge bugt, det sydlige Amager og den svenske kyst syd for Øresundsbroen, forklarer Jan Kauffmann og fortsætter:

- Vi ved dog, at borgerne i de berørte kystkommuner på trods af disse oplysninger er overvejende positivt stemt over for både de konkrete planer og vindmøller generelt. Mange kender i forvejen de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, som Hofor ejer halvdelen af, eller havvindmølleparken Lillgrund, som kan ses syd for Øresundsbroen ud for den svenske kyst.

En spørgeundersøgelse gennemført af Megafon i foråret 2021 på vegne af Hofor viste, at 72 procent af de flere tusinde respondenter er enten positive eller meget positive over for Aflandshage-projektet. Blot 6 procent af de adspurgte er negative eller meget negative over for projektet i undersøgelsen.

Offentlig høring og informationsmøde

Aflandshage Vindmøllepark er blevet miljøvurderet af eksterne eksperter fra Niras. Mandag 29. november begyndte den offentlige høring af miljøvurderingen. Det betyder, at alle interesserede - borgere, organisationer, virksomheder og institutioner - har mulighed for at indgive høringssvar til Energistyrelsen, som står for høringen.

- Vi ser frem til en god høringsproces. Vores mål er at gøre det så nemt som muligt at finde den nødvendige information og deltage i høringen. Ligesom vi stiller os til rådighed, hvis man har konkrete spørgsmål i forhold til miljøvurderingen. Jeg vil opfordre interesserede i at besøge projektets hjemmeside, siger Jan Kauffmann.

Hofor planlægger at afholde et informationsmøde i forbindelse med den offentlige høring. Det vil blive afholdt digitalt for at sikre, at så mange som muligt fra et stort geografisk område får mulighed for at deltage.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109