23948sdkhjf

To kulfiltre til boring V7: Vandcenter Syd tester målrettet rensning af vandet

Sidst i september ankom to kulfiltre til Vandcenter Syds boring V7 ved Lindved kildeplads syd for Odense.

Boringen henter vand op fra grundvandsmagasinet på stedet og er én af de boringer hos Vandcenter Syd, der har været hårdest ramt af forurening med pesticidresten desphenyl-chloridazon.

Filtrene installeres som en del af et forsøg, hvor metoden kulfiltrering af grundvand direkte ved boringen, afprøves. Formålet er at finde ud af om det er langt mere effektiv end kulfiltrering på vandværkerne. 

Anlægget etableres i et pilotprojekt, hvor Vandcenter Syd , Trefor og Din Forsyning undersøger muligheden for decentral rensning.

Desphenyl-chloridazon

VandCenter Syd har fem vandværker, der hver henter grundvand fra et antal boringer. 
Boring V7 er den af boringerne, der er værst ramt af forurening med pesticidresten desphenyl-chloridazon. De seneste prøver fra boringen viser et indhold af stoffet på 2,9 mikrogram/liter, hvor grænseværdien i drikkevand er 0,1 mikrogram/liter.

- Vi har ikke brugt boringen det seneste år pga. forurening, og det er ærgerligt, for det giver et stort pres på de andre boringer i området, der så skal levere mere, siger driftschef i VandCenter Syd Andreas Bassett.

Renser ved boringen

I dag fungerer rensningen af grundvandet ved, at grundvandet iltes og filtreres på vandværket – inden det sendes ud som drikkevand til forbrugerne. 

Kulfiltrene binder og fjerner forureningen. Løsningen vil normalt bestå i, at kulfilteret sættes på som sidste led i processen på vandværket.

Nu prøver Vandcenter Syd sig så med at indsætte filtrene som et af de første led i renseprocessen. 

I det nye projekt renses i stedet ved boringen, hvor det ubehandlede grundvand bl.a. kan indeholde jern. Det betyder, at der ikke må være ilt til stede i renseprocessen, for så bliver filtrene for hurtigt sat til. 

Filtrene placeres i en nyinstalleret container.

Projektet tester, om det virker

Ideen med projektet er at målrette rensningen til det mest forurenede grundvand – og spare både materialer og energiforbrug.

- Vi vil gerne nøjes med at løse problemet, hvor det er. En løsning, der renser al vandet, er ikke nødvendig, siger driftschef Andreas Bassett.

VandCenter Syd er det første vandværk, der prøver metoden af på en produktionsboring. Projektet skal køre i tre måneder og i den tid hældes vandet fra boringen i den nærliggende bæk. Hvis rensningen er effektiv, er det planen at ansøge Odense Kommune om lov til at rense grundvandet ved de værst forurenede boringer – og så vil boring V7 igen kunne levere til vandværket.

Niras har været rådgiver på projektet og haft den faciliterende rolle. Chemviron Carbon har leveret kulfiltrene, Influx har stået for konstruktion og smedeentreprise, mens Intego har haft ansvaret for forefaldende elarbejde. Vandmand har leveret ventiler og tilbehør - UV-anlægget kommer fra Silhorko.

Læs mere her: 14 ud af 44 boringer berørt

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11