23948sdkhjf

Se listen: Her er Danmarks grønne energikommuner

10 kommuner har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden sidste kommunalvalg. Det viser Dansk Energis nye klimabarometer, som i år fokuserer på hvor meget grøn energi Danmarks 98 kommuner har bygget siden 2017.

Med 109 MW (landvindsækvivalenter) er Ringkøbing-Skjern den kommune, der har bygget mest grøn energi siden sidste kommunalvalg. Kommunen er skarpt forfulgt af Holstebro og Thisted på henholdsvis 2. og 3. pladsen.

- Stort tillykke til Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Thisted. De yder et kæmpe bidrag til Danmarks ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Der er en masse læring at hente i de kommuner i forhold til, hvordan man effektivt og med lokal opbakning får etableret grøn energi, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Flere skal på banen

Klimabarometeret viser, at de ti kommuner i toppen har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden 2017. I perioden siden sidste kommunalvalg har alle 98 kommuner tilsammen bygget 914 MW grøn energi på land.

Men ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land. Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt.

- Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger Kristine Grunnet.

Hun peger på lokale klimaråd som et redskab, kommunerne kan tage i brug. Nogle kommuner har allerede oprettet sådan et råd, hvor grønne NGO’er, politikere, lokale ildsjæle og selskaberne bag vindmøller og solceller tidligt kan være med til at drøfte placeringer og udformninger af de grønne anlæg. På den måde kan man få afklaret barriere og uenigheder i begyndelsen af processen.

- Svaret på udfordringen bør være mere forpligtende demokrati og mere inddragelse. Borgere og organisationer i kommunerne skal med helt fra begyndelsen. Men skal vi redde klimaet, må det ikke blive et spørgsmål, om der skal bygges mere vedvarende energi - men et spørgsmål om, hvor i kommunen vind- og solanlæggene skal stå, siger Kristine Grunnet.

Derudover foreslår Dansk Energi en statslig udligningspulje, hvor kommuner en gang om året kan ansøge om at modtage en godtgørelse på baggrund af den mængde grøn energi, der er opstillet det forgangne år. Samtidig opfordrer Dansk Energi Folketinget til at fjerne kirkernes vetoret mod opstilling af vindmøller og til at fjerne loftet over, hvor mange vindmøller der må stå på land.

Top 10: Udbygning af landbaseret VE siden 2017

  1. Ringkøbing Skjern Kommune -109 MW
  2. Holstebro Kommune - 99 MW
  3. Thisted Kommune - 93 MW
  4. Lolland Kommune - 74 MW
  5. Randers Kommune - 71 MW
  6. Vejle Kommune - 49 MW
  7. Lemvig Kommune - 42 MW
  8. Hjørring Kommune - 40 MW
  9. Jammerbugt Kommune - 39 MW
  10. Vesthimmerlands Kommune - 39 MW

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078