23948sdkhjf

Dall Energys sjette værk står i Sorø: Nu er der endnu flere på vej

Torsdag den 14. oktober 2021 indviede AffaldPlus i Sorø sit nyt kraftvarmeværk leveret af Dall Energy.

Varmeværket bruger have-park-affald som primær energikilde og det har vækket opsigt - ikke blot i Danmark, men også i udlandet. 

Allerede inden åbningen af værket i Sorø har tre delegationer fra forskellige store franske aktører på energimarkedet besøgt Sorø Bioenergi. Og yderligere to delegationer er på vej.

Antallet af anlæg med Dall Energys teknologi har rundet de seks - og der er altså mange flere på vej.

- Vi har pt. forhandlinger om yderligere værker i Frankrig og Danmark, hvor have-parkaffald skal være den primære energikilde, siger ejerleder Jens Dall Bentzen.

Dall Energy åbnede i december sidste år et fjernvarmeværk i Rouen i Frankrig, hvor der også anvendes have-park-affald som primær energikilde. 

Det danske marked

Det danske marked har indtil nu været lukket land for Dall Energy. Det har nemlig i følge en ny lovgivning, der trådte i kraft i 2019 ikke været tilladt at anvende havepark-affald som primær brændselskilde. 

Nu er helt nye regler trådt i kraft og det betyder at døren har åbnet sig for et helt nyt marked for Dall Energy - nemlig det, der i daglig tale hedder hjemmemarkedet. 

- Vi kigger ind i rigtig gode muligheder. Energistyrelsen har lavet et tillæg til lovgivningen om fjernvarme til brug af have-park-affald. Tidligere har have-park-affald ikke været reguleret. Det er det, der sker nu. Nu kan vi endelig få fat i det danske marked. Jeg regner med at lukke aftaler allerede i år, har Jens Dall tidligere sagt til Energy Supply. 

At værket i Sorø fik lov at blive opført skyldes at aftalen herom blev indgået inden reglerne fra 2019 trådte i kraft. 

Dansk projekt

Et af de danske projekter Dall Energy barsler med er et EUDP-støttet projekt, hvor selskabet sammen med Cowi og Oksbøl Varmeværk vil demonstrere hvordan en varmepumpe og et biomasseanlæg kan integreres, så man undgår de gener, der er, når teknologierne opføres uden integration. 

Lige nu er Oksbøl Varmeværk i gang med at udarbejde det samlede budget for projektet.

- Når det er lavet skal en generalforsamling i Oksbøl godkende investeringen. Der er ikke truffet endelig beslutning om projektet endnu, oplyser Jens Dall til Energy Supply. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078