23948sdkhjf

Esbjerg får endnu et stort Power-to-X-anlæg – tages i brug i 2024

Tidligere i år blev det offentliggjort, at Esbjerg skal huse Europas største Power-to-X-anlæg, men allerede nu kan byen se frem til endnu et stort anlægsprojekt af næsten samme størrelse.

Energiselskabet H2 Energy har nemlig købt en stor grund i Veldbæk nær Esbjerg på 11 hektar, hvor der efter planen skal etableres PtX-anlæg, som kan tages i brug allerede i 2024.

Det skriver Esbjerg Kommune i dag i en pressemeddelelse.

Anlægget skal omdanne grøn elektricitet fra havvindmøllerne til brint, som kan bruges direkte i lastbiler og anden tung landtransport. Det schweiziske energiselskab anslår, at etableringen af brintøkosystemet og hele forsyningskæden vil skabe mellem 200-300 nye arbejdspladser.

Og der er helt åbenlyse årsager til, at energiselskabet har kigget Esbjergs vej:

- Esbjerg er der de optimale forudsætninger i forhold til Power-to-X og brintproduktion. Først og fremmest er der en geografisk fordel på grund af placeringen i forhold til Nordsøens havvind, ligesom området også er godt placeret i forhold til eksportmuligheder til store industriområder i Tyskland og Nordeuropa, hvor en stor del af produktionen forventes at skulle være baseret på brint i fremtiden, fortæller Clifford zur Nieden, direktør i H2 Energy Europe.

Glad minister

H2 Energy Europe er en yderst erfaren spiller indenfor PtX-anlæg, idet virksomheden allerede producerer grøn brint i Schweiz, ligesom de har 50 brintlastbiler på vejene. Det tal er dog intet op imod de 16000 lastbiler, som energiselskabet forventer at have på vejene indenfor de næste fem år.

Det er da også en glad klima-, energi- og forsyningsminister, der udtaler sig om projektet i selvsamme pressemeddelelse.

- Udmeldingen fra H2 Energy Europe er med til at skrive det nye kapitel i historien om Esbjerg som erhvervscentrum. Fra fiskeri og olieindvending er Esbjerg hastigt på vej mod en fremtid, der er med til at sætte streg under Danmark som en grøn stormagt. Nye grønne brændstoffer og brint er afgørende for fremtidens grønne samfund - ikke kun i Danmark, men også Europa og verden over. Teknologien indeholder store muligheder for både klimaet og erhvervslivet, og her er Esbjerg med til at bringe Danmark i front, siger Dan Jørgensen.

Styrker Esbjergs position

I Esbjerg vækker nyheden stor glæde hos borgmester Jesper Frost Rasmussen. Han ser H2 Energy Europe's planer som et eksempel på, at byen går forrest med den grønne omstilling og skubber på den generelle udvikling inden for nye grønne energiløsninger, fordi transportområdet ikke kun er et lokalproblem, men i allerhøjeste grad en af de helt store udfordringer på internationalt plan.

- Esbjerg er ved at blive eksemplet til Europa og verden på den grønne omstilling. Nu har to store internationale spillere valgt Esbjerg til, og det skyldes til dels, atvi i mere end et årti været førende i Europa og hele verden i forhold til udskibning af havvindmøller. Esbjerg er godt på vej til at blive centrum for grøn energi,hvilket er med til at styrke Esbjergs position som dynamo for den grønne omstilling, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.

Også hos Sydvestjyllands største erhvervsorganisation, Business Esbjerg, er begejstringen til at fornemme. Her har man i tæt og godt samarbejde med Invest in Denmark, som har været en afgørende medspiller, arbejdet målrettet for at få aftalen med H2 Energy Europe på plads.

- Det her er en fantastisk nyhed og viser, at den grønne udvikling sker her og nu i det sydvestjyske, hvor vi har optimale betingelser for at gå foran. Store konkrete projekter som det her gør en kæmpe forskel i forhold til klimamålene og den grønne omstilling. Samtidig viser det, at vi har forudsætningerne for at være et særdeles attraktivt område for investorer, der kigger efter grønne investeringer, udtaler Susanne Nordenbæk, direktør i Business Esbjerg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14