23948sdkhjf

Vind og sol skal konkurrere med bølgeenergi og vandkraft i de teknologineutrale udbud

I 2021 afholdes det tredje teknologineutrale udbud.

Denne gang har nye teknologier sneget sig ind i puljen. 

Udover solcelleanlæg, landvindmøller, åben dør-havvindmøller kan bølgeenergianlæg og vandkraftvanlæg deltage. 

Det seneste teknologineutrale udbud blev afholdt i 2019, hvor solceller og vindmøller konkurrerede om den laveste støttepris, hvilket resulterede i et vægtet gennemsnit af de vindende pristillæg på 1,54 øre/kWh. Det var 32 procent lavere end året før og 16 gange lavere end pristillægget i den tidligere gældende støtteordning (kaldet 25-øren), der udløb i februar 2018.

Som aftalt med Klimaaftalen for energi og industri mv. fra juni 2020 er støttemodellen ændret fra at være et tillæg til markedsprisen til at være en såkaldt ”Contract for Difference” (CfD-støttemodel), hvor staten påtager sig en større del af den langsigtede risiko forbundet med udbygning af vedvarende energi.

Op til 1,2 milliarder kroner i årets udbud

Det kommende teknologineutrale udbud anvender en CfD-støttemodel, hvor VE-opstillere kan opnå en fast afregningspris på op til 25 øre/kWh i 20 år, og hvor den samlede potentielle støtte er på 1,2 milliarder kr. (i 2020-priser). VE-opstillere kan desuden vælge at byde ind i udbuddet med en del af et VE-anlæg. Med denne fleksibilitet vil både støtte og elprissikring bedre kunne tilpasses behovet i det enkelte projekt.

Da forskellige teknologier konkurrerer om støtte i det teknologineutrale udbud, vides det ikke på forhånd, hvordan støtten fordeles mellem sol, vind, bølgekraft og vandkraft.

Tilbud skal afgives via Udbudsportalen senest 22. oktober 2021, kl. 12.00.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114