23948sdkhjf

Stiesdals Tetraspar har nået sin endestation: Nu går han efter en femdobling

- Vi er glade for at kunne annoncere at efter en rejse på 360 sømil fra Grenå, så er TetraSpar Demonstrator installeret i METCentre test-site ved øen Karmøy nær Stavanger i Norge. 

Det skriver Henrik Stiesdal i et opslag på Linkedin. 

Tetraspar Demonstrator består af Henrik Stiesdals flydende vindmøllefundament og en brugt 3,6 MW Siemens-mølle.

Med hele anlægget på plads mangler blot koblingen til det norske elnet. Det bliver til september, håber Henrik Stiesdal.

- Nu venter vi på, at kablet skal installeres og med lidt held bliver det til spetember. Men det er barske forhold deroppe, så det er altid med forbehold, at der meldes et tidspunkt ud, siger Henrik Stiesdal.

Fra Grenå til Stavanger

Anlægget stævnede ud fra Grenå medio juli og har altså nået sin endestation for nuværende.

Og turen er gået godt – rent faktisk over al forventning, fortæller Henrik Stiesdal om transporten af det 166 meter høje anlæg.

- Det er en større affære, end man sådan skulle tro. Dels er der fartøjet der bugserer og så er der en til to følgebåde med. Dels har vi nogle nye ting med her, som ikke er kendt før. Vi har installeret en sænkekøl, der er et element, der giver stabilitet og som er med til, at vi kan udskibe et element fra en havn og så først sænke det ned, når man når de større vanddybder til havs. Det var der lidt gymnastik i, siger Henrik Stiesdal.

Sænkekølen betød at Tetraspar Demonstrator blev sejlet hele vejen til Skagen med kølen helt oppe under bugen på flyderen.

- Nordøst for Skagen sænkede vi kølen helt ned i vandet. Vi ville gerne have ventet til, vi kom til METCentre ved Stavanger, men hvis noget gik galt ville vi med en placering ved Skagen være tættere på Grenå, forklarer Henrik Stiesdal.

Til vi ikke gider mere

Heldigvis gik alt som det skulle og Tetraspar Demonstrator ligger altså nu i testsitet ved Stavanger. Og her bliver den en rum tid endnu. 

- Vi bliver ved med at teste på anlægget, indtil vi ikke gider mere. Efter det kan den blive brugt i dekommisioneringsprojekter eller den kan sælges til en kunde, der er et sted, hvor man får mere for strømmen end man gør i Norge, siger Henrik Stiesdal.

Henrik Stiesdal har altså indtil videre nået det han ville med Tetraspar Demonstrator.

- Vi har demonstreret alle de ting, vi satte os for i en moderat størrelse. Nu er vi blevet meget klogere og har basis for at lave en produktionsudgave, siger han.

Fra 3,6 til 15 MW

Henrik Stiesdal har derfor allerede rettet blikket mod fremtiden og designet af næste udgave af Tetraspar. Og her sparer han ikke på størrelsen.

- Vi arbejder med den næste på 15 MW. Den vejer 5.000 tons og fylder to fodboldbaner, så der skal vi lige koncentrere os lidt mere, siger han.

Selvom Henrik Stiesdal indtil videre kun er i designfasen af næste udgave, så er målet klar.

- Målet er at få demonstreret vores teknologi tids nok til at dem, der laver projekterne, vil tage vores teknologi med i deres projekter, hvilket realistisk set bliver fra omkring 2025.  Og et fundament med en 15 MW mølle vil vi kunne lave om et par år, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078