23948sdkhjf

Op mod otte millioner liter urenset spildevand er udledt i Øresund over weekenden

Op mod otte millioner liter urenset spildevand er i løbet af weekenden blevet udledt i Svanemøllen Havn i forbindelse med et brud på en spildevandsledning.

Det bekræfter Arne Kristensen, der er kommunikationskoordinator for vand- og spildevandsselskabet Novafos, til TV 2 Lorry.

- Vores umiddelbare vurdering er, at der kan være ledt op mod 8000 kubikmeter spildevand ud i Svanemøllen Havn, men det er Københavns Kommune nu ved at undersøge konsekvenserne af, siger Arne Kristensen.

8000 kubikmeter svarer til otte millioner liter.

En redegørelse

København Kommune fortæller tirsdag eftermiddag til TV 2 Lorry, at man er ved at undersøge kvaliteten af badevandet omkring havnen.

Samtidig vil kommunen bede Novafos om en redegørelse af forløbet omkring bruddet på spildevandsledningen.

- Vi har sikret os, at alle som kan blive påvirket af udslippet – herunder brugere af havnen – er informeret. Vi vil nu bede Novafos om en redegørelse og på baggrund af den vurdere, hvilke konsekvenser udslippet skal have. Derudover vil vi den kommende tid jævnligt tage vandprøver for at holde øje med forureningen, siger Hans Christian Karsten, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en skriftlig udtalelse.

Hos Novafos tror Arne Kristensen ikke umiddelbart, der vil være yderligere konsekvenser for badevandet i Øresund udover området ved Svanemøllen Havn.

- Jeg forventer ikke, badevandskvaliteten bliver påvirket andre steder, men man bør alligevel holde sig orienteret på badevand.dk, siger Arne Kristensen.

Som TV 2 Lorry kunne fortælle mandag skete bruddet på spildevandledningen fredag i forbindelse med byggeriet af den kommende Nordhavnstunnel.

En menneskelig fejl gjorde herefter, at der blev pumpet urenset spildevand direkte ud i Svanemøllen Havn fra fredag til mandag, hvor det blev opdaget.

Det førte til, at badning og sejlaktiviteter ved havnen mandag blev frarådet.

Bruddet førte til, at man fra mandag aften klokken 22.00 til tirsdag morgen klokken 07.30 var nødsaget til at pumpe store mængder kloakvand ud i Øresund halvanden kilometer ud for Skovshoved Strand.

Delvist repareret

Ifølge Novafos beregninger har bruddet siden fredag ført til udslip af mindst 27.000 kubikmeter - hvilket svarer til 27 millioner liter - kloakvand ud i Øresund.

Tirsdag eftermiddag siger Novafos, at bruddet er repareret delvist og i så høj grad, at man kan benytte spildevandsledningen som normalt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125