23948sdkhjf

Aalborg Forsyning indgår aftale om fjernkøling og lokal energicentral hos stort møbelvarehus

Aalborg Forsyning har netop indgået en aftale med Ikea Aalborg om levering af et nyt og klimavenligt fjernkølingssystem til møbelgigantens varehus.

Det betyder at varehuseti Aalborg udskifter sit traditionelle kølesystem med fjernkøling fra Aalborg Forsyning.  

Lokal energicentral

Aalborg Forsyning bygger en lokal energicentral på Ikeas grund på Krebsen 40 i det sydslige Aalborg.

Her installeres en eldrevet varmepumpe, som i første omgang har en køleeffekt på lidt under 1 MW. Varmepumpen producerer fjernkøling til Ikea, og samtidig nyttiggøres overskudsvarmen fra processen. Den sendes direkte ud i fjernvarmesystemet til opvarmning af bygninger i Aalborg. 

- Derved bruger vi i princippet energien to gange - Ikea får fjernkøling og sparer en masse energi, og vi får noget varme ud, som vi kan sende ud i fjernvarmesystemet. Systemet er dermed både godt for Ikea, for varmekunderne og for miljøet, siger Jesper Møller Larsen, forsyningschef i Aalborg Forsyning.

Den overskudsvarme, der kommer retur fra køleanlægget, kan årligt opvarme, hvad der svarer til omkring 480 standard huse eller seks varehuse af Ikea Aalborgs størrelse.

Flere kan få fjernkøling

Fjernkøling er et nyt forretningsområde for Aalborg Forsyning, hvor Nyt Aalborg Universitetshospital i Region Nordjylland er den første, store fjernkølingskunde. Ikea bliver nu den næste, og flere andre kunder er i pipelinen, fortæller Jesper Møller Larsen.

- Markedet for fjernkøling har et stort potentiale, og Ikea er en strategisk vigtig samarbejdspartner for os, for projektet med dem giver os mulighed for at vise, at vi kan producere fjernkøling på flere forskellige måder. Samtidig ligger der flere indkøbscentre, varehuse og erhvervsvirksomheder i Aalborg Syd, som vi også kan levere fjernkøling til, siger han.

Energicentralen ved Ikea vil blive forberedt til, at flere kunder i det nærmest lokalområde kan blive koblet på. Det er planen, at fjernkølingssystemet til Ikea er klar til brug om et år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.19