23948sdkhjf

Corona koster hos Justsen: Der skal være råd til dårlige tider

Det blev som direktør Claus Justsen hos kedeleksperten Justsen Energiteknik allerde i marts 2020 forudså. Virksomhedens resultat for 2020 blev voldsomt coronaramt. 

- Vi har halveret overskuddet. Når man er en eksporterende virksomhed, så er man virkelig ramt af ikke at kunne komme ud i verden. Samtidig er de større virksomheder, vi handler med i udlandet, stoppet med at investere, siger Claus Justsen, der dog håber og tror på, at det vender inden for en overskuelig fremtid.

- Det er en lang proces. Jeg håber, at der kommer gang i den igen, når vi kommer på den anden side af sommerferien, men det bliver svært at indhente det tabte i indeværende regnskabsår, siger han.

Halvering

Koger man 2020 ned til kroner og ører, så er der ganske rigtigt sket noget af en reduktion på bundlinjen. Årets resultat før skat blev på 4 millioner kroner mod 10,6 millioner kroner i 2019.
Det er selvsagt ikke tilfredsstillende.

- Det er hårde tider lige her nu. Som direktør er der ingen grund til at gå og være bekymret over, om bekymringerne bliver mindre, siger Claus Justsen med slet skjult sarkasme.

Selvom selskabet har taget lidt af en corona-lusning, så er der økonomisk set ingen grund til bekymring. 

- Vi skylder jo ikke penge væk. Det er jo egentligt meget godt. Tankegangen er, at vi skal have råd til at have penge til at stå de her tider igennem. De kommer og går og er blandt andet voldsomt afhængige af de politiske beslutninger i Danmark og udlandet, siger Claus Justsen og tilføjer:

- Jeg plejer at sige, at vi er ligesom de krokodiller, der ligger ved floddeltaer i Afrika. De ved, at en gang hvert halve år, så kommer gnuerne forbi. Derfor skal de have energi og kræfter til at vente på, at det bliver gode tider igen, siger Claus Justsen. 

Gode ting

Minus på bundlinjen, let stilstand i ordreindtaget – selvom det er blevet til en litauisk og falstringsk ordre alene i første halvår af 2021 – så har der også været gode ting i 2020.

Selvom Claus Justsen lige skulle tænke lidt, før han kunne hive det ene gode eksempel på fremgang op af hatten efter det andet. 

- Vi har ikke været hjemsendt, men været på arbejde hele tiden. Det har været en udfordring, men det betyder også, at der har været aktivitet og at vi ikke har afskediget nogen, siger han som en af de første lyspunkter for 2020.

Derudover har Justsen Energiteknik startet en afdeling i Grindsted, hvor der laves software og styretavler. Samtidig er Euro Therm blevet godt integreret i Justsen Energiteknik. 

- Det er rigtig positivt. Der er kommet flere ordrer og det går rigtig godt, siger Claus Justsen og springer hurtigt til det næste lyspunkt. 

- Vi er begyndt at lave anlæg til kildesorteret affald, altså anlæg, der ikke afbrænder ren biomasse. Det har vi haft rimeligt held af især i England – selvom vi kunne have solgt mere, siger Claus Justsen. 

Virksomheden har haft også haft godt gang i after-sales og har i den forbindelse indgået en samarbejdsaftale med R-tec Industries om servicering af eksisterende anlæg i Danmark. 

Helt lukket

For to år siden etablerede Justsen Energiteknik sit australske selskab Justsen Pacific. Det fik i løbet af 2019 virkelig luft under vingerne med flere ordrer på større kedelanlæg. Rent faktisk hentede Justsen Energiteknik 30 procent af sin omsætning i Australien i 2019.

Det fik corona dog sat en stopper, men det ser dog lysere ud nu end længe. 

- Alt har været lukket i Australien, men her primo maj sendte vi to mand til Australien og efter 14 dages corona-isolation er de nu lukket ud og i gang med mange spændende ting, siger Claus Justsen. 

Hjemmemarkedet er presset

90 procent af omsætningen hentes altså i udlandet, mens de sidste ti procent kommer fra det danske marked. Men her er det lidt presset.

- Vi oplever en udfordring i diskussionen om hvorvidt biomasse er et bæredygtigt brændsel, især fordi man i medierne hører om at der fældes regnskov i Brasilien alene for at sejle biomassen til Europa for at brænde den af, siger Claus Justsen, der er helt enig i at den proces ikke har gang på jord. 

- Man skal bruge de ressourcer man har for hånden. Herhjemme er det for eksempel halm og restbiomasse fra savværker. Men hvis man slå alt biomasse ind under den samme type brændsel, så er det klart at det bliver svært, siger Claus Justsen, der ser frem til at der kommer en fuldstændig plan for, hvordan man definerer bæredygtig biomasse.

Fremtiden

Med en god portion optimisme og et marked, der så småt er ved at vågne fra sin corona-søvn, så ser fremtiden i Claus Justsens øjne lys ud. 

- Jeg satser på at vi kommer ud af 2021 med en god ordrebeholdning, siger han og tilføjer: 

- Men 2021-regnskabet bliver som 2020. Jeg tror helt ærligt først, at det bliver i 2022 at tingene bliver nogenlunde normaliserede igen.

Justsen Energiteknik A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttoresultat 26,6 33,4
Driftsresultat 3,5 9,5
Resultat før skat 4,0 10,6
Årets resultat 3,3 8,5
Egenkapital 29,1 31,8
Antal ansatte 31 29
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078