23948sdkhjf

Rambøll tager første bid af aftale til 415 millioner

Som den første rådgiver har Rambøll vundet totalrådgivningen for Energinet på moderniseringen af de første tre af op mod 100 transformerstationer, der skal moderniseres de kommende 10-15 år. 

Opgaven er dermed første bid af et gigantisk marked for den grønne omstilling af elnettet; Rådgiverhonorar forbundet med opgraderingen eller nybygningen af de cirka 100 danske transformerstationer ventes at blive på samlet knap én mia. kr. 

De tre transformerstationer – hvor Rambøll skal lede og udføre alle opgaver i moderniseringen fra projektering til idriftsættelse – er en del af opgaverne under den femårige rammeaftale på 415 mio. kr., som rådgiverkæmpen vandt hos Energinet sidste år.

Der er tale om transformerstationerne VejleÅ, Kamstrup og Vindingegård, alle på det østlige Sjælland.

- Vi skal som den første rådgiver i Danmark håndtere projektet fra A til Z for Energinet, og bidrage til både indkøb, planlægning, arbejdsmiljø og byggeledelse udover den traditionelle projektering af transformerstationerne, forklarer John Ammentorp, landechef for Rambølls energiforretning i Danmark. 

Holder igen med økonomien

Hvor meget de tre opgaver konkret løber op i ønsker John Ammentorp af konkurrencehensyn ikke at komme nærmere overfor Licitationen.   

Men opgaverne vil give fuldtidsarbejde til 10 eksperter hos Rambøll over de næste 2,5 år, tilføjer han med henvisning til, at branchekendere selv kan skyde sig frem til et muligt beløb. 

Næste udbud af totalrådgivning omkring modernisering af transformerstationer forventer John Ammentorp kommer på den anden side af sommerferien efterfulgt af endnu en omgang sidst på året.

100 pct. stigning på 15 år

Moderniseringen af transformerstationerne hænger sammen med, at elforbruget i Danmark frem mod 2035 forventes at stige med over 100 procent. Elforbrugets himmelflugt skyldes isæt elektrificeringen af varme- og transportsektoren samt store datacentre. 

Ændringerne stiller store krav til el-transmissionsnettets evne til at transportere den elektriske energi stabilt og effektivt rundt i elsystemet fra store solcelleparker og havmølleparker og helt ud til forbrugerne. Her spiller de over 100 transformerstationer rundt omkring i landet en vigtig rolle.

Transformerstationernen gør det muligt for elektriciteten at finde vej rundt i systemet fra indgående kabler til udgående kabler. I dag er de forældede og står over for en omfattende opgradering og modernisering, der skal øge kapaciteten, hvis ikke stationerne skal blive flaskehalse for, at den grønne vind- og solenergi kan nå ud til forbrugerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126