23948sdkhjf

Rørsystem til transport af gylle gav grønt lys til udvidelse af biogasanlæg

Et nyt rørsystem til transport af gylle fik kommunen til at sige ja til landmand Daniel Overgaard Pedersens ønske om en udvidelse af biogasanlægget ved landsbyen Smidstrup syd for Hjørring.

Daniel Overgaard Pedersen har i årevis har søgt kommunen om lov til at udvide biogasanlægget fra behandling af 35.000 tons biomasse til behandling af 160.000 tons biomasse om året. Planen er gang på gang blevet afvist på grund af protester over den forventede øgede lastbiltrafik, skriver Nordjyske. 

Men rørsystemet var altså, hvad der skulle til, for at få Hjørring Kommune til at vende tommelen op.

Det betyder, at 80.000 tons biomasse – altså cirka halvdelen af biomassen – skal tilgå biogasanlægget via rørsystemet.

Foreløbigt er Daniel Overgaard Pedersens eget landbrug, samt tre landbrug i området forbundet med biogasanlægget via rørsystemet.

I løbet af sommeren kobles yderligere syv landbrug på. Hele rørsystemet vil på det tidspunkt være 20 kilometer langt.

Daniel Overgaard Pedersens anlæg er beregnet til svinegylle, hvilket gør at han ikke er bekymret over om rørsystemet stopper til - som det er set ved et rørsystem i Holstebro. 

- De brugte mindre rør på 160 mm med et maksimalt tryk på seks bar. Vores rør er 200 mm og kan klare et tryk på ti bar. Det betyder, at vi uden problemer kan transportere gyllen over længere afstande, siger Daniel Overgaard Pedersen.

Daniel Overgaard Pedersen har investeret 14 millioner kroner i løsningen, der indtil videre har sparet landsby Sønder Harritslev for 1000 transporter med gyllevogne om året og landsbyen Rakkeby 200-300 transporter om året.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062