23948sdkhjf

Efter vellykket test: Affaldsglas begrænser varmetabet

- For to år siden skulle vi sparke døre ind for at få kunder. Nu får vi får nogle gange ordrer ind uden helt at vide, hvor de kommer fra.

Sådan lyder det fra duoen bag virksomheden Dansk Celleglas, administrerende direktør Søren Refsgaard og teknisk direktør Henrik Dalsø, der producerer og sælger letvægts-produktet Durapor, der har vist lovende testresultater som foring omkring varmeledninger.
Produktet består af 98 procent genbrugsglas.

Testet i Næstved 

Produktet er testet gennem et byprojekt i Næstved, der er støttet af EU’s Regionalfond. Projektet er netop afsluttet efter tre års virke, hvor fokus blandt andet har været på at skabe nye løsninger og metoder i grønne virksomheder, der kan sænke energiforbruget i Næstved.

Med hjælp fra EU-projektet fik Dansk Celleglas mulighed for at teste sit produkt på kortere fjernvarmeledninger i Næstved, og her viste det sig, at varmetabet fra fjernvarmen kan reduceres med 50 pct., når man isolerer med Durapor i stedet for rørgrus. 

- I Næstved Kommune er varmetabet på 18 pct. Det vil sige, at for hver gang, borgerne bruger 100.000 kr. på varme, ryger der 18.000 kr. direkte ud i jorden. Det spild kan vi halvere, så borgerne kan spare de penge, siger Henrik Dalsø.

Lige nu er der også gang i et forsøg i Kalundborg, og i 2021 skal Dansk Celleglas teste materialet på en 300 meter lang fjernvarmestrækning i Frederiksberg Kommune.

Alternativ til grus

Durapor har været kendt siden 1940’erne og har aldrig rigtig været sat i kommerciel produktion herhjemme. Men i takt med den stigende interesse for grøn omstilling og bæredygtighed er det blevet et reelt alternativ til rørgrus i bygge- og anlægsbranchen.

Produktet er bæredygtigt, fordi det består af genbrugsglas fra for eksempel vinflasker og syltetøjsglas, som er forarbejdet i en kemisk proces. Desuden kan produktet også bruges som letvægtsfyld i vejarbejder og kloakanlæg.

- Materialet har enormt potentiale, og vi oplever stor vækst, selvom vi arbejder med bygge- og anlægsbranchen, som er meget traditionsstyret og ikke skifter materiale fra den ene dag til den anden, siger Søren Refsgaard. 

Om Bæredygtig Grøn Byudvikling i Næstved

Projektet i Næstved Kommune skal øge antallet af innovative SMV’er, der på en smart og nytænkende måde udvikler løsninger for ressourceforbrug, genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse af affald.

Projektet løb fra januar 2018 til december 2020 og var støttet af EU’s Regionalfond med 1,5 mio. kr.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Grønne byindsatser under EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 anvendes 5 pct. af EU’s regionalfondsmidler til bæredygtig, grøn byudvikling – det svarer til ca. 72 mio. kr. De grønne byindsatser gennemføres i byer med mere end 30.000 indbyggere.

Hovedparten af midlerne anvendes til indsatser, der skal reducere energiforbruget i byerne, mens en mindre del skal medvirke til at øge andelen af innovative, små og mellemstore virksomheder i de pågældende byområder.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.25