23948sdkhjf

Ørsted lander stærkt resultat for 2020

Energikoncernen Ørsted kommer ud af 2020 med et driftsresultat på 18,1 mia. kr. og et afkast på investeret kapital på 10 pct. Det viser det netop offentliggjorte årsregnskab.

- Ørsted leverede et stærkt resultat i 2020, både driftsmæssigt og økonomisk. På trods af udfordringerne som følge af covid-19 har vores kolleger udført et fremragende stykke arbejde for at holde vores produktionsanlæg i fuld drift og med normal rådighed, udtaler adm. direktør Mads Nipper i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet.

- I løbet af 2020 har vi også idriftsat fem nye vindmølleparker og sikret god fremdrift på vores anlægsprojekter. Det viser, at vores forretningsmodel er robust, og det understreger, at vi har dygtige og ihærdige medarbejdere, fortsætter han.

Resultatet kommer ikke som nogen stor overraskelse, da Ørsted så sent som i sidste måned opjusterede sine forventninger til driftsresultatet med 1 mia. kr. til 18 mia. kr. Dengang blev det dog også understreget, at det var et enkeltstående tilfælde, at driftsresultatet ville komme op i det niveau.

Sidste uge præsenterede topchef Mads Nipper, der kom til koncernen fra pumpevirksomheden Grundfos i slutningen af sidste år, ændringer i både direktion og koncernledelse for at "styrke vores fokus på kunder og markeder, yderligere styrke fokus på vores EPC og driftsaktiviteter og understøtte opskaleringen af vores organisation", som Mads Nipper udtalte i den forbindelse.

Overskud fra salg bruges på vedvarende energi

Ørsted afsluttede sidste år salget af sin danske eldistributions-, privatkunde- og udendørsbelysningsforretning. Frasalget resulterede i et provenu på 20,5 mia. kr. og en avance på 10,9 mia. kr., som vil blive investeret i Ørsteds globale udbygningsplan for vedvarende energi, oplyser selskabet i forbindelse med regnskabets offentliggørelse.

Indtjeningen fra producerende hav- og landvindmølleparker steg med 14 pct. til 16,9 mia. kr. som følge af øget elproduktion fra blandt andre Hornsea 1 samt Borssele 1 og 2. 

Den grønne andel af el- og varmeproduktionen nåede et rekordhøjt niveau på 90 pct. i 2020 som følge af den fortsatte udbygning af hav- og landvindmølleparker.

- I januar 2021 blev vi for tredje år i træk kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab, og vores fokus på bæredygtighed er stærkere end nogensinde før. Vi er godt på vej med at reducere vores udledning af drivhusgasser og nå vores mål om, at Ørsted som virksomhed bliver CO2-neutral i 2025, siger Mads Nipper.

Forventningerne til 2021, som blev meldt ud i forbindelse med opjusteringen af 2020-resultatet i midten af sidste måned, er et forholdsvist lavt ebitda på 15-16 mia. kr. Det blev dengang begrundet med højere omkostninger til udviklingsprojekter i blandt andet USA.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109