23948sdkhjf

Der graves – grøn varme breder sig over hele landet

I rask væk er der store politiske diskussioner om, hvordan vi når i mål med vores ambitiøse 2030-målsætning for klimaet.  

Det ene øjeblik diskuteres det heftigt, hvordan man smartest nedbringer landbrugets drivhusgasudledninger, det næste hvordan vi gør transporten grønnere, og inden nogen har fået set sig om, taler alle om, hvordan vi smartest forsyner sukkerfabrikkerne på Lolland med energi.  

Det er bestemt vigtige dagsordener at have for øje. Vi skal have alle dele af samfundet med for at komme i mål i 2030, der kræver planlægning og offentlig debat.  

Men midt i de til tider ophedede diskussioner må vi ikke glemme de store klimaindsatser, der allerede lægges for dagen, som er lige så vigtige for at realisere 70 %-målsætningen.  

For de er helt bestemt til stede.  

Det er fjernvarmesektoren lige nu et glimrende eksempel på. 

Her har stribevis af fjernvarmeselskaber taget klimasagen på sig. Med målet om at den grønne varme skal bidrage til at løfte Danmark over den grønne målstreg, sætter de med forrygende hastighed i disse dage spaden i jorden og indsender projektforslag til landets kommuner om nye fjernvarmeprojekter. 

Handler på politiske signaler

  I Dansk Fjernvarme ser vi lige nu, hvordan der i løbet af de seneste måneder virkelig er blevet sat gang i arbejdet med at konvertere danskernes naturgas- og oliefyr til fjernvarme - fra Lemvig i Vest til Helsingør i øst, og fra Tønder i syd til Hobro i nord. 

I løbet af de seneste måneder har Dansk Fjernvarme sat sig for at kortlægge omfanget af det arbejde, som er i gang, eller som er ved at blive det. På ugentlig basis får vi nys om nye projekter, så det er ganske overvældende og ekstremt tilfredsstillende at konstatere, at vores medlemmer virkelig tager opgaven på sig.  

Det gælder eksempelvis i Forsyning Helsingør, hvor man efter ti års stridigheder med gasselskaber og retssager endelig kan komme i gang med at udvide sit fjernvarmenet med 2.000 ejendomme, hvilket svarer til næsten en fordobling af det nuværende kundegrundlag.  

I Gentofte er det lokale selskab også nu blevet i stand til at gennemføre sidste halvdel af deres meget ambitiøse udvidelsesplan for fjernvarmen, som nu vil give yderligere 6.000 borgere i kommunen fjernvarme med en gigantisk CO2-besparelse til følge.  

I Haderslev er der fuldstændig overvældende interesse blandt lokalbefolkningen for at blive en del af udvidelsen med 3.300 boliger.  

Og det er blot nogle af eksemplerne.  

Projekterne er for de flestes vedkommende et resultat af klimaaftalen for energi og industri fra juni-måned, som nu er effektueret på fjernvarmeområdet med en ny projektbekendtgørelse, hvor selskaberne ikke længere skal sammenligne nye fjernvarmeprojekter med priserne på naturgas, hvilket har været en kæmpe barriere for udbredelsen af grøn fjernvarme.  

Samtidig er der nu åbnet op for den tilskudspulje til nye fjernvarmeprojekter, som bevirker, at fjernvarmeselskaberne får chancen for at udvide til områder, der ellers ikke er rentable økonomisk, men som vil have en klimamæssig gevinst at få udvidet fjernvarmen til. Det gælder eksempelvis et projekt som det hos Midtfyns Energi, der vil udvide til Ryslinge, hvor 900 boliger får buddet om at komme med på fjernvarmen. 

Kæmpe vilje trods udfordringer

Dertil kommer desuden projekter med at udvide fjernvarmen til industrivirksomheder – et glimrende eksempel herpå er støvsugerproducenten Nilfisk, hvis fabrik i Hadsund til stor jubel nu er kommet på fjernvarmen. Her følger også store CO2-gevinster med. 

Og så er der de mange projekter, som lige nu er i en meget spæd start, men som vi med sikkerhed vil begynde at høre nærmere om i den nærmeste fremtid. Der er mange flere på vej. 

Alt i alt anskueliggør det, hvordan der for tiden er hektisk aktivitet i fjernvarmesektoren.  

 500.000 boliger anslås at have en fossil opvarmningsform – heriblandt godt 400.000 boliger med kollektiv naturgasforsyning, der som udgangspunkt bør have kollektiv grøn fjernvarme. Det nuværende aktivitetsniveau viser, at sektoren bestemt har sat sig for mål at realisere det store konverteringspotentiale. 

Der udestår dog stadig udfordringer. Konkurrencen fra individuelle varmepumper med tilskud truer desværre stadig med at undergrave potentielle fjernvarmeprojekter, der risikerer at blive gjort urentable, hvis tilslutningsgrundlaget svinder ind – med statslige penge i ryggen.  

Det kan ingen være tjent med, og politikerne bør fortsat have for øje, at man risikerer at gøre den grønne omstilling unødigt dyr og ineffektiv, når der allerede er en kollektiv grøn opvarmningsform til at overtage fra fortrinsvis naturgassen i tættere befolkede områder. 

Det ændrer dog ikke på, at fjernvarmeselskaberne har konverteringsild i øjnene og lige nu gør en kæmpe indsats for at hjælpe Danmark med at indfri 70 %-målsætningen i 2030. Og det må man ikke glemme i al snakken om de mere langsigtede klimaperspektiver.  

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094