23948sdkhjf

Tæt på energineutralt: Rensningsanlæg i Fredericia har sparet 4.000 personers energiforbrug

En af Fredericia Kommunes største energislugere – rensningsanlægget – skal en dag køre helt energineutralt. Og anlægget er tæt på at være i mål.

Da Fredericia Spildevand og Energi i 2017 gik ind i projektet Energioptimering og affaldshåndtering, der er støttet med 6 mio. kr. fra EU’s Regionalfond, havde virksomheden en ambition om at blive energineutral i 2025, men efter blot tre år i projektet er anlægget allerede tæt på at nå sin målsætning, skriver Erhvervsstyrelsen på sin hjemmeside. 

Direktør Søren Hjortsø Kristensen har været i Fredericia Spildevand og Energi siden 2014 og har fra start haft et ønske om at gøre anlægget mere bæredygtigt.

- Vi ligger bogstavelig talt med Lillebælt i baghaven – så det er tydeligt for os at se, hvad vi er her for, og hvilket vandmiljø vi skal passe på, siger Søren Hjortsø Kristensen.

Rensningsanlægget i Fredericia er Danmarks næststørste, og for de 40 medarbejdere er hverdagen naturligt travl og præget af drift. I lang tid var det derfor svært at få tid til at arbejde aktivt med grøn og bæredygtig udvikling. I 2017 kom anlægget dog med i EU-projektet, og det gav for alvor luft til udviklingen, forklarer Søren Hjortsø Kristensen.

- Med de 6 mio. kr. fra EU’s Regionalfond kom der overskud i forretningen til at teste nye metoder. Vi undersøgte en lang række tiltag, der kunne gøre os grønnere. De bedste har vi implementeret på anlægget i dag, og dem, der ikke kunnet betale sig, har vi droppet og undgår på den måde at investere flere unødige ressourcer og tid i, siger Søren Hjortsø Kristensen.

Spildevandsanlægget anvender i dag et avanceret system, der konstant overvåger rensningen og sørger for, at der anvendes så få kemikalier som muligt. En andet vigtigt tiltag, anlægget har taget i brug, er det såkaldte ”forfældningssystem”, som ifølge Søren Hjortsø Kristensen er ren win-win for borgere, forretningen og selv marsvinene, der svømmer rundt i Lillebælt ved siden af anlæggets store tanke.

- Metoden med forfældning har været en stor gevinst for os. Den gør det muligt at fjerne mere slam fra vandet, hvilket betyder, at vandet efterfølgende er både lettere og energimæssigt billigere at rense. Samtidig kan vi bruge det ekstra slam til at producere biogas og energi på anlægget, hvilket virkelig hjælper i energiregnskabet – metoden er kort sagt win win for alle, forklarer Søren Hjortsø Kristensen.

Ingen planer om at stoppe

I dag er det de mange nye metoder, der gør, at Fredericia Spildevand og Energi er så godt som i mål med at kunne kalde sig energineutral virksomhed – og det endda fem år før den oprindelige ambition. På trods af de gode resultater forklarer udviklingschef Peter Daugbjerg Jensen, at virksomheden langt fra har planer om at stoppe arbejdet med bæredygtig udvikling her.

- Vi arbejder stadig aktivt på at kunne nå frem til ikke blot at blive energineutrale, men også CO2-neutrale i fremtiden. Og vi vil da gerne kunne spare borgerne i Fredericia for endnu mere energi end de 4000 personers energiforbrug, vi foreløbig er oppe på. EU-projektet har virkelig givet os blod på tanden, og vi søger derfor aktivt om at deltage i flere projekter, der kan hjælpe os endnu længere på vej med den grønne omstilling. For os er rejsen mod den grønne omstilling kun lige begyndt,” siger Peter Daugbjerg Jensen.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109