23948sdkhjf

Vejles 200 millioners grønne fyrtårn udpeger totalentreprenør

Vinderne af RessourceCenter Vejle (RCV) er netop fundet: Et hold med HM Entreprenør i spidsen skal gøre det 19.000 kvm store byggeri på Voervej i Vejle Nord til virkelighed.

Det meddeler Vejle Kommune torsdag i en pressemeddelelse.

Centret skal danne rammen om Vejle Kommunes fremtidige arbejde med at genbruge og genanvende borgernes brugte materialer på en ny måde, der skaber værdi for både borgerne og samfundet generelt. 

Vinderholdet

Vinderteamet bag RCV består af entreprenrør HM Entreprenør, entreprenør og projektledere Raunstrup Byggeri, Ravn Arkitektur, Loop Architects, Ekolab, Hundsbæk og Henriksen og Schønherr. 

RCV kommer ikke til at ligne et traditionelt affaldsanlæg. For at sikre, at mest muligt genanvendes, bliver anlægget indrettet, så der bliver passet bedst muligt på de ressourcer, der kommer ind. Eksempel skal borgerne aflevere deres effekter i overdækkede rum i stedet for at smide dem i en container.

– Med det nye RessourceCenter, der er et af kommunens store grønne fyrtårnsprojekter, har vi et vigtigt fundament til at sætte fart på den grønne omstilling, siger Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune, i pressemeddelelsen. 

– Med RCV håber vi også, at vi sammen med både eksisterende og nye aktører i området kan understøtte udviklingen af en ny erhvervsklynge i Vejle Nord, der skal have fokus på cirkulære ressourcer og den grønne omstilling, tilføjer han. 

Fire i spil til projektet

Vejle Kommune udvalgte i juni fire totalentreprenører til at give deres bud på Vejles nye ressourcenter. 

De fire prækvalificerede totalentreprenører var:

 • K.G. Hansen og Sønner, Arkitema, Upcycling Forum og Cowi
 • Base, Rum, Niras, Nodo Aerkitekter og Vangsoe
 • HM, Raunstrup, Ravn, Loop, Schønherr, Hundsbæk og Henriksen og Ekolab
 • Jakobsen og Blindkilde, NCC, Henning Larsen og Rambøll

Kommunen og Arkil er ved at gøre den 84.000 kvm store byggegrund klar og forventer, at HM Entreprenør påbegynder det egentlige byggeri i begyndelsen af 2021. RCV forventes at stå færdigt i 2. halvår 2022.

Etableringen af det nye RessourceCenter er samtidig sidste led i en gennemgribende opgradering af Vejle Kommunes fire genbrugspladser. I 2011 blev genbrugspladsen i Egtved fremtidssikret, og i 2019 var det Give, der stod for tur. Lige nu gennemgår genbrugspladsen i Børkop en større opgradering, der forventes færdig i sommeren 2021.

Formidling om genbrug og bedre genanvendelse 

Viden og læring om, hvorfor det nytter at sortere og reducere de mængder, vi smider ud, får en naturlig plads i det nye center. 

Blandt andet etableres en Formidlingsbro, der kommer til sno sig langs hele genbrugspladsen og over i produktionsområdet. Her giver man et godt indblik i, hvordan det, den enkelte ikke skal bruge mere, kan blive til nye ressourcer for andre. 

Til de besøgende på RCV bliver der også indrettet et formidlingscenter. Her bliver der mulighed for at lave forskellige forsøg og udstillinger om blandt andet cirkulær økonomi, upcycling, bedre udsortering med henblik på genanvendelse og direkte genbrug.

Om RessourceCenter Vejle (RCV)

 • Vinderteamet består af HM Entreprenør, Raunstrup Byggeri, Ravn Arkitektur, Loop Architects, Ekolab, Hundsbæk og Henriksen og Schønherr
 • RCV bliver bygget på Voervej i Vejle Nord
 • På RCV kommer der genbrugsplads, administration, formidlingscenter, værksted til upcycling, rum til genbrugseffekter og en produktion, der skal håndtere de brugte materialer, der bliver indsamlet ved kommunens husstande
 • FN's 17 verdensmål er tænkt ind i byggeriet, og administrationsbygningen bliver DGNB- certificeret i guldklassen
 • Byggeriet bliver et cirkulært byggeri, hvor alle materialer kan pilles fra hinanden igen og genanvendes i størst muligt omfang
 • Der bliver lavet miljøvenlige installationer som f.eks. Sedumtag til opsamling af regnvand og solceller til energiproduktion
 • Genbrugspladsen får en kapacitet på op til 400.000 besøgende biler og halvdelen med trailere om året
 • RCV vil kunne modtage og håndtere minimum 100.000 ton affald og genanvendelige materialer om året
 • RCV forventes at stå færdigt i 2. halvår 2022

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094