23948sdkhjf

I den energirigtige sags tjeneste: Geminor vil samle mere affald på havnen i Aalborg

Virksomheden får tre gange så meget plads at bolte sig på. Formålet er at kunne samle mere rentable mængder affald.

Affaldshåndteringsvirksomheden Geminor er i gang med at opføre et nyt anlæg på østhavnen i Aalborg. Den ’lille ny’ bliver 6.000 kvadratmeter stor og erstatter den eksisterende pakhusbygning på 2.000 kvadratmeter, som Geminor råder over på Aalborg Havn i dag. 

Pointen er, at der i de nye faciliteter skal samles, håndteres og sendes større voluminer affald til genanvendelse.

Det fortæller Kasper Thomsen, der er country manager i Geminors danske afdeling Geminor DK.

- Investeringen i ny grund, nysansættelser og maskinpark gør, at vi kan servicere det danske affaldsmarked både upstream og downstream. Det er planen, at vi skal sortere, kværne og kvalitetssikre flere fraktioner og i større mængder, fortæller Kasper Thomsen.

I første omgang kommer det til at dreje sig om fraktionerne papir, pap, affaldstræ og plastaffald, der skal samles og sendes hen, hvor de kan gøre mest mulig nytte, fortæller han.

Fornuftig håndtering en gang til

De klassiske affaldsselskaber afleverer den del af affaldet, de ikke selv sælger videre, og Geminor modtager altså affaldsfraktioner, som ikke umiddelbart har en forretning for det enkelte håndteringsselskab. 

Dermed er Geminor ikke er konkurrent til de klassiske affaldshåndteringsselskaber, men spiller derimod rollen som virksomhedernes forlængede arm og nyt led i værdikæden.

- Vi har muligheden for at bearbejde affaldet, som selskaberne ikke kan håndtere yderligere selv. På den måde sikrer vi, at affaldet bliver håndteret fornuftigt en gang til, siger Kasper Thomsen.

Han fortæller, at Geminor kan vælge at neddele affaldet yderligere, hvis det giver mening for den videre proces, men at det primært handler om at samle så meget affald som muligt, der kan gå videre til de formål, der giver mest mening i store mængder. 

Han fortsætter:

- Enten kan affaldet gå til afbrænding, det vil sige energiudnyttelse. Vi har også en aftale med Quantafuel om at levere plastaffald, der ikke kan genanvendes mekanisk, og derfor kan bruges i deres kemiske genanvendelses proces. Vi har også muligheden for at sende træaffald til spånpladeproduktion. Endelig har vi også en aftale med Aalborg Portland, der kan bruge affaldsfraktioner som brændsel i stedet for kul, siger Kasper Thomsen.

60.000 ton

I det nye anlæg forventer Geminor at kunne håndtere 60.000 ton affald hvert år, der altså både skal gå til genanvendelse og energiudnyttelse. 

- Vi har landet nye og større kontrakter i regionen, og derfor krævede det mere plads. Satsningen og investeringen fra vores side betyder også, at vi har forpligtet os til opgaven over et længere tidsperspektiv, siger Kasper Thomsen. 

Og placeringen på havnen i Aalborg er ikke tilfældig. Både på grund af den ekstra plads at brede sig på, men også på grund af de logistiske fordele. 

- Vi ligger på havnen og har direkte adgang til coasters, der transporterer affaldet langt væk. Dertil kommer der jernbaneskinner på havnen og let adgang til motorvej, alt efter hvor affaldet skal hen, siger Kasper Thomsen.

Geminor har officielt taget den nye plads i brug i starten af november. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063