23948sdkhjf

Staten åbner for nye højspændings-ledninger seks steder i Danmark

Det skabte massive borgerprotester, da myndighederne tidligere på året fastlagde en endelig linjeføring for en ny 170 km lang højspændingsforbindelse fra Holstebro til den dansk-tyske grænse. Det meste af den syd- og vestjyske forbindelse skal hænge som luftledninger på 35 meter høje master.

Både klimaminister Dan Jørgensen og det statslige Energinet beklagede processen, men allerede nu er der planer om at opføre endnu flere højspændingsforbindelser på grund af den øgede elektrificering. Det skriver Jyllands-Posten.

I en ny rapport om den langsigtede netstruktur for elnettet peger Energinet på seks mulige nye 400 kilovolt-højspændingsforbindelser. Tre af dem er placeret i det jyske – en 38 km lang forbindelse fra Askær til Stovstrup, en 45 km lang forbindelse fra Tjele til Trige og en 26 km lang forbindelse fra Landerupgård til Revsing. De tre øvrige forbindelser ligger tæt ved Avedøreværket.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, forudser mange nye borgerprotester, og han vil derfor kræve åbenhed om de kommende projekter.

- Hvis man har valgt at bosætte sig på landet, ønsker man nok ikke at blive nabo til en høj mast. Så det er helt afgørende, at vi inddrager hele civilsamfundet i planlægningen. Det har manglet med masteprojektet i Vestjylland, siger han.

Flere af netudbygningerne er med den rette planlægning unødvendige, vurderer Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

- Hvis vi får placeret solceller og vindmøller de mest optimale steder i landet – der, hvor det eksisterende net er stærkest – er en del af udbygningerne unødvendige, siger han.

På spørgsmål om udsigten til flere 400 kV-ledninger henviser klimaministeren til Energinet. Herfra lyder, at der ikke er sat en dato for, hvornår nye ledninger skal sættes op, men 'vi ser et behov, og vi vurderer løbende, hvornår der skal etableres nyt', siger netplanlægger Maria Broe.

Et politisk flertal har netop besluttet, at de steder, hvor 400 kV-ledninger skal sættes op, skal de noget mindre 150 kV-ledninger fjernes fra luften.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094