23948sdkhjf

Grøn energi i Aarhus: For 8,4 milliarder energiparker, varmelagre, PtX og CO2-fangst

Sammen med energiselskaberne AffaldVarme Aarhus, Aura Energi, Nrgi og Ørsted lancerer Aarhus Kommune nu Energistrategi Aarhus som en retning for, hvordan selskaberne kan bidrage til, at Aarhus bliver CO2-neutral Aarhus i 2030. 

Frem mod 2030 skal der i Aarhus investeres store summer i ledningsnet, anlæg og grøn omstilling.

Et skøn er, at der skal investeres 8,4 mia. kr. alene i kendt teknologi.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

- Energistrategi Aarhus er et fantastisk eksempel på, at det lykkes for Aarhus Kommune at række ud mod det omkringliggende samfund og skabe den nødvendige opbakning til den grønne omstilling til et CO2-neutralt Aarhus. Samarbejdet med de store energiselskaber kan gøre en kæmpe forskel for hele Aarhus og for hver enkelt aarhusianers grønne hverdag - hvad enten det handler om at bruge grøn varme, grøn el eller at anskaffe sig en el-bil, siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek. 

Energiselskaberne og Aarhus Kommune går nu sammen om at tilrettelægge den bedst mulige grønne vej for energien frem mod 2030.

Studstrupværket og PtX

Ørsted ser sammen med Aarhus Kommune og AffaldVarme Aarhus på, hvad Studstrupværket og dets infrastruktur kan bruges til på længere sigt i forbindelse med den grønne omstilling.

- Sammen med kommunen og AffaldVarme Aarhus gik vi for fire år siden fra kul til biomasse og tog et kæmpe skridt i den CO2-neutrale retning. Studstrupværkets grønne el- og varmeproduktion kunne potentielt blive omdrejningspunktet for en grøn energipark, hvor CO2 fra skorstenen indfanges og lagres eller udnyttes til at fremstille grønne energiprodukter. Vi vil sammen med kommunen og AffaldVarme Aarhus undersøge forskellige muligheder, siger Ole Thomsen, Senior Vice President hos Ørsted.

Ved at indfange og udnytte CO2’en fra biomassefyrede kraftvarmeværker kan man producere fremtidens grønne brændsler, power-to-x til eksempelvis den tunge transport, hvor fossile brændsler ikke direkte kan erstattes af el.

Energipark med lager og geotermi

Hos AffaldVarme Aarhus, der også vil udvikle sit Lisbjerg-område til en energipark, er varmelagre, varmepumper og geotermi stærkt efterspurgt.

- Hos AffaldVarme Aarhus skal de langsigtede investeringer til fjernvarme ramme et endemål, hvor vi overvejende bruger sol og vind som vedvarende energier til fjernvarmen. Men hvordan får vi varmen, når det er hundekoldt, og vinden ikke blæser, og solen ikke skinner?, siger Bjarne Munk Jensen, direktør for AffaldVarme Aarhus og fortsætter:

- Det bliver nødvendigt med et tæt samarbejde med de andre energiselskaber. Så kan vi sammen efterspørge og opdyrke fremtidens smarte teknologimix der gør at det samlede energisystem hænger godt sammen. Så får Aarhus samlet set mest mulig grøn og forsyningssikker energi ud af de nye anlæg, energiproducenterne og forsyningerne søsætter, 

Ti fokusområder

Parterne underskriver Energistrategi Aarhus på ARoS i Aarhus torsdag d. 8. oktober. 

Energistrategi Aarhus har i alt ti fokusområder, hvor selskaberne kan bidrage til at realisere Aarhus som CO2-neutral i 2030. Her vil selskaberne fremme målet med fælles projekter og ved at koordinere indsatsen. Det skal åbne for ny grøn teknologi og for smidige, omkostningseffektive og grønne løsninger i hverdagen. 

Strategien skal også bidrage til, at de langsigtede investeringer i rette tid tager højde for, at samfundet som helhed skal være helt uden fossile brændsler i 2050.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097