23948sdkhjf

Rift om EUDP-midlerne: 106 ansøgere søgte om støtte for en milliard

Interessen for test, demonstration og udvikling af grønne energiteknologier har aldrig været større end i 2020.

Det er konklusionen fra den offentlige tilskudsordning EUDP, der støtter grønne energiteknologiers vej til markedet.

Ved den seneste frist for ansøgere den 4. september modtog EUDP 106 ansøgninger om støtte for i alt 980 mio. kr. Beløbet er historisk, forklarer Anne Grete Holmsgaard, bestyrelsesformand for EUDP.

- EUDP blev etableret i 2007, og den seneste runde af ansøgninger topper alt, hvad vi tidligere har set, når det gælder ansøgte midler. Det er glædeligt at se, at interessen for grøn innovation er så stor, siger Anne Grete Holmsgaard.

96 procent af de nye ansøgninger kan kategoriseres i de otte nye fokusområder, som er en del af EUDP’s nye strategi mod 2030.

Det gælder for eksempel projekter med fokus på Tung transport og Power-to-X i stor skala, Energieffektivisering og Mere grøn el – og til flere formål.

Skal understøtte klima- og erhvervspolitik

I forlængelse af den seneste frist for ansøgere skal der uddeles 250 mio. kr. fra EUDP. Sekretariatet bag tilskudsordningen skal i de kommende måneder vurdere og evaluere de aktuelle ansøgninger, så EUDP’s bestyrelse i december 2020 kan tildele støtte til de bedste projekter.

Med afsæt i EUDP’s nye strategi vil bestyrelsen se på, hvilke af de mange nye ansøgninger, der matcher Danmarks energi-, klima- og erhvervspolitiske dagsorden.

- Vi støtter projekter, der med et kommercielt fokus bidrager til, at vi reducerer udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030 gennem grøn vækst og beskæftigelse. EUDP-projekter er skattefinansierede og skal derfor gavne os alle sammen, siger Anne Grete Holmsgaard.

2020 som milepæl

Ifølge Anne Grete Holmsgaard er 2020, på trods af COVID-19, en milepæl for engagementet i EUDP. Modet til at investere i ny energiteknologi er stærkt, og ved de to ansøgningsrunder i marts og september er der søgt om tilskud for 1,8 mia. kr. – igen rekord, hvis man ser på alle tidligere EUDP-år.

Støttebeløbet suppleres desuden normalt altid af en tilsvarende investering fra projektpartnerne, der selv har penge på spil i hvert EUDP-projekt.

- Virksomheder, universiteter og andre, der medvirker i ansøgningerne, er villige til at investere mere end nogensinde før i grønne projekter. Det må vi konstatere efter den seneste ansøgningsrunde. De nye idéer til løsninger står i kø, og nu ser vi i bestyrelsen frem til at iværksætte de allerbedste, siger Anne Grete Holmsgaard.

(Forsidefoto: Colourbox)

Fakta

  • De 106 ansøgninger fordeler sig i tre støttemæssige kategorier: En fjerdedel har søgt om op til 3 mio. kr., halvdelen ønsker støtte på mellem 3 og 10 mio. kr. og den sidste fjerdedel har søgt om mere end 10 mio. kr.
  • Tilskudsordningen til testfaciliteter i storskala, Green Labs DK, har i september modtaget fire ansøgninger, der i alt udgør 68 mio. kr. Green Labs DK er i direkte konkurrence med ansøgningerne til EUDP’s store pulje.
  • Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) er en offentlig tilskudsordning, der støtter test, udvikling og demonstration af effektive og klimavenlige energiteknologier. EUDP’s sekretariat er placeret i Energistyrelsen.
  • EUDP har til formål at fremme danske energipolitiske målsætninger samt øge forsyningssikkerheden og bidrage til udnyttelsen og udviklingen af danske erhvervspotentialer til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

 

Læs mere om: EUDP
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109