23948sdkhjf

Ikke en evighedshistorie: AVVs affaldsovn muligvis på dødsliste

Tudetosset at afskaffe velfungerende forbrænding

25 affaldsselskaber i landet skal stoppe med at afbrænde affald for at mindske CO2 udledningen. Det fremgår af Folketingets plan for energisektoren, som ventes vedtaget i efteråret.

Opgaven med at finde de 25 selskaber er lagt i hænderne på Kommunernes Landsforening (KL)

Borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt er pessimist på Affaldsselskabet Vendsyssel Vests (AVV) vegne.

- Jeg tror, at AVV er på Kommunernes Landsforenings (KL) ”dødsliste”. Jeg tror, at der i fremtiden kun bliver brændt affald af ét sted i Nordjylland, siger Arne Boelt til Nordjyske.

Årsagen til pessimissen skyldes pudsigt nok, at AVV er et selskab med meget lidt restgæld i forhold til andre af landets selskaber, hvilket betyder at det i sagens natur vil være billigere at lukke AVV end andre selskaber med større gæld. Især når kommunerne, der ejer selskaberne, skal kompenseres. 

Hos AVV er bestyrelsesformand Jørgen Bing selvfølgelig rystet over udmeldingen om lukningen af affaldsanlæg. 

- Vi har længe vidst, at vores affaldsafbrænding ikke er en evighedshistorie. Vi ved, at vi skal finde alternative veje, men det er altså tudetosset at afskaffe velfungerende forbrænding, så længe vi ikke har et mere bæredygtigt alternativ. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis det, AVV brænder i dag, i fremtiden bare eksporteres til andre værker i landet, siger Jørgen Bing.

Listen - dødslisten om man vil - vil være klar tidligst i januar 2021.

Ingen bekymring hos varmeforsyning: Går med overskudsvarmen

AVV leverer affaldsvarme til naboen Hjørring Varmeforsyning. Her tager bestyrelsesformanden Flemming Simonsen den mulige lukning af AVV med ro – i hvert tilfælde indtil videre. 

- Hjørring Varmeforsyning producerer i dag varme med biobrændsel, der koster det samme som varmen fra AVV. Hvis AVV lukker ned, må vi udvide vores produktion, men det kan lade sig gøre. Vi skal nok finde en løsning. Jeg er ikke gået i chok over udmeldingerne, siger Flemming Simonsen til Nordjyske. 

Dertil kommer, at man i Hjørring Kommune fremover vil satse en del på overskudsvarme, blandt andet fra kølehusene i Hirtshals, hvor der produceres meget overskudsvarme. I dag går der en transmissionsledning fra AVV til Hirtshals. Men det kan sagtens være den anden vej omkring.

- Men pumpen kan vendes, så varmen sendes den anden vej. Virksomheder i Hjørring – eksempelvis Glaseksperten – producerer også overskudsvarme, siger Flemming Simonsen.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112