23948sdkhjf

Nature Energy og biogassen et skridt nærmere Lolland-Falster og Nordic Sugar

Torsdag den 10. september blev der indgået en aftale, der markerer det første skridt mod at få biogas til Lolland-Falster.

Biogassen skal blandt andet bidrage til, at Nordic Sugars sukkerproduktion bliver langt mere klimavenlig end den er i dag, hvor det hele foregår på kul og olie.

Aftalen blev indgået mellem biogasproducenten Nature Energy og Leverandørforening Lolland Falster Biogas, som bliver kommende leverandører af biomasse til de to biogasanlæg.

- Biogassen fra to nye anlæg kan give en markant klimagevinst og fjerne CO2-udledninger, samtidig med at vi skaber vigtige lokale produktionsarbejdspladser. Biogas til Lolland-Falster rummer et kæmpe potentiale, og vi har et godt samarbejde med både Lolland og Guldborgsund Kommune, Nordic Sugar og leverandørforeningen, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.

Såfremt det fra politisk side besluttes at etablere en gasledning til Lolland Falster sammen med ny biogasproduktion, skal parterne bag aftalen samarbejde om at udvikle og etablere to nye biogasanlæg. 

Anlæggene vil blive placeret på henholdsvis Lolland og Falster.

Nøglen til grøn sukkerproduktion

Produktionen af CO2-neutral biogas på Lolland-Falster er ikke kun til gavn for regionens grønne omstilling og Danmarks klimamål. Lolland-Falster huser Nordic Sugar, som er nordens største sukkerproducent, der på sine fabrikker har et akut behov for et grønt alternativ til olie og kul. 

Nordic Sugars miljøgodkendelse på fabrikken i Nakskov udløber i udgangen af 2021, hvorfor etableringen af en gasledning til regionen sammen med biogas afgørende for virksomhedens danske sukkerproduktion. 

- For at sikre fremtidens sukkerproduktion i Danmark og de mange arbejdspladser og eksportkroner til vores fælles velfærd, som vi bidrager til, er der behov for et grønt alternativ til olie og kul her og nu. Vi ser biogas som nøglen til vores grønne omstilling, men før vi kan komme i gang, skal vi have politisk opbakning fra Christiansborg til en gasledning samt støtte til de to nye biogasanlæg i regionen, siger Jesper Thomassen, adm. direktør i Nordic Sugar. 

For Nordic Sugar er biogas den bedste og billigste mulighed for en effektiv grøn omstilling.

Politisk opbakning

Med aftalen i dag er alle parterne et skridt tættere på at kunne få biogas til regionen, men der mangler stadig politisk opbakning fra Christiansborg for at gøre det hele til virkelighed.

- Vi er alle klar til at få biogas til Lolland-Falster, men vi mangler grønt lys fra Christiansborg til at etablere de to anlæg og en grøn gasledning til regionen, siger Ole Hvelplund.

Også borgmestrene John Brædder, Guldborgsund Kommune og Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommune, bakker op om projektet og håber, at der snarest muligt vil komme grøn og CO2-neutral biogas til Lolland-Falster.

- Vi håber derfor meget på politisk opbakning til projektet fra Christiansborg, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen.

Borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder, håber ligeledes på politisk opmærksomhed på biogas til Lolland-Falster.

- Det glæder mig meget at se private virksomheder tage et så ambitiøst initiativ, og jeg ser frem til at se det endelig beslutningsgrundlag, lyder det fra borgmester John Brædder.

Den nyindgåede aftale blev markeret med et underskriftsmøde i Sakskøbing, hvor både borgmesteren fra Guldborgsund Kommune, John Brædder, borgmesteren fra Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, Ole Hvelplund, Nature Energy samt formand for Leverandørforening Lolland Falster Biogas, Boye Tambour deltog. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.85