23948sdkhjf

Rapport: Brint vil koste hver dansker en flaske rødvin om året

46 kroner er hvad det vil koste hver dansker om året at introducere brintbiler og -tankstationer i hele landet frem mod 2025. Det viser en ny rapport
Herefter kan teknologien stå på egne ben og udvikle sig til at udgøre halvdelen af bilparken i 2050. Etablering af en infrastrukturpulje og
rammebetingelser på niveau med biogas kan få tingene til at ske. Det er nogle af resultaterne i en ny rapport, der beskriver hvordan brintbiler kan bidrage til at gøre Danmark uafhængig af olie i 2050.

Det skriver Foreningen Hydrogen Link Danmark i en pressemeddelelse.

100.000 brintbiler i 2025
I 2050 skal alle biler være forureningsfrie, hvis Danmarks mål om fossil uafhængighed skal nås. Da biobrændstof kan forventes prioriteret til tung transport er det primært strøm fra vindmøller, som skal holde bilerne kørende.

Brint kan give elbiler samme rækkevidde og hurtige optankning som konventionelle biler og kan derfor sammen med batterier gøre elbiler attraktive i hele bilparken. Hvis brintbiler bringes på markedet i 2015 kan de udvikle sig til at udgøre halvdelen af bilparken i 2050.

Men det vil tage tid at udskifte bilparken og i 2025 kan kun 100.000 brintbiler forventes på vejene. Det er til gengæld nok til at markedet selv kan bære udviklingen frem mod 2050.

Kører på overskud af strøm
Da brint kan produceres ud fra strøm og spaltning af vand kan infrastrukturen af brinttankstationer bidrage til at balancere den betydelige mængde vedvarende energi som vil blive produceret i Danmark i 2050.

I perioder med overskud af strøm kan brint produceres og lagres ved tankstationer, og i perioder med underskud kan den lagrede brint omdannes til strøm i brændselscelle kraftværker.

Ved at basere brint på vedvarende energi fjernes CO2 og partikel forureningen fuldstændigt for halvdelen af bilparken, hvilket vil kunne give besparelser på 4 milliarder kroner i helbredsomkostninger frem mod 2050.

Markedsintroduktion 2015
Bilproducenter har udviklet brintbiler siden 1990’erne hvilket har modnet teknologien så meget at markedsintroduktion planlægges i 2015. Brintbiler har samme størrelse og komfort som biler på benzin og optankning af brint er allerede standardiseret og sikrer en rækkevidde på mere end 500 km på under 3 minutter.

Da brintbiler er fritaget for afgifter i Danmark kan de være konkurrencedygtige på pris allerede i 2015, hvilket gør landet til et blandt de bedste steder i verden at starte en markedsintroduktion. Det vil kunne skabe et attraktivt hjemmemarked for danske virksomheder som sammen med offentlige programmer har investeret 2 milliarder kroner siden 2001 i udvikling af brint og brændselscelle teknologier.

Stort potentiale
Alene indenfor brintproduktion og tankstationer er eksportpotentialet for danske virksomheder vurderet til op imod 10 mia. kr. årligt i perioden 2020-2050, hvilket kan skabe grundlag for op imod 6.000 arbejdspladser i Danmark.

Da optankning af brint sker ved tankstationer skal der kun etableres under 1.000 tankstationer for at forsyne halvdelen af bilparken med brint i 2050. Udbygningen kan starte med kun 15 tankstationer inden 2015 som vil gøre at halvdelen af befolkningen vil have mindre end 15 km til nærmeste tankstation.

De rette rammebetingelser vil kunne gøre en investering i udrulning af både biler og infrastruktur attraktiv for virksomheder. Frem mod 2025 kan afgifter på brintbiler gradvist øges i takt med at bilerne bliver billigere.

Infrastrukturpulje
Et landsdækkende netværk af brint tankstationer inden 2015 kan sikres ved at etablere en infrastrukturpulje på 45 millioner kroner. Frem mod 2025 kan tilskud til investering i tankstationer og brændstoffet på niveau med det som gives til biogas, sikre at netværket af tankstationer opnår en udbredelse hvor støtte ikke længere er nødvendigt.

Rammebetingelserne til både brintbiler og tankstationer vil kræve en investering fra samfundet på 2,5 milliarder kroner frem mod 2025, svarende til 46 kroner om året for hver dansker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111