23948sdkhjf

Vattenfall vil lagre vindenergi

Vattenfall er gået ind i et unikt projekt om lagring af vindenergi som brint, men må dog samtidig skrinlægge et andet lagringsprojekt.
Vattenfall er netop trådt ind i et samarbejde om lagring af vindenergi som brint i Prenzlau i Tyskland. Samtidig tvinges Vattenfall til at droppe planerne om et underjordisk CO2-lager i Jänschwalde - også i Tyskland.

Omdannelse af vind til brint
Vindenergiprojektet muliggør at vindenergi omdannes til brint og lagres således. Brinten kan efterfølgende anvendes til produktion af varme og el eller som brændsel i biler. Brintlageret som Vattenfall har andel i ligger nord for Berlin og er det første af sin slags i Europa.

Sammen med Vattenfall deltager også Enertrag, det franske olieselskab Total og Siemens i projektet. Desuden bidrager forskningsinstitutioner og miljøorganisationer, og projektet får støtte fra den tyske stat.

Stadig lagringsproblemer
Vedvarende energi er ikke længere et særsyn, men der er stadig store udfordringer forbundet hermed, i særdeleshed med lagringen af energien, når produktionen overskrider efterspørgslen.

- I dag findes der ingen systemer til at kompensere for forskellen mellem efterspørgsel og udbud inden for den vedvarende energisektor. Men med det her projekt vil vi en balance i systemet, og desuden bliver det en god forretning, siger chef for Vattenfall Innovation i Tyskland Oliver Weinmann ifølge en pressemeddelelse.

Projektet i Prenzlau nord for Berlin består af et biogasanlæg, tre 2 MW-vindmøller, to kombinerede varme- og kraftværker og en elektrolyseenhed, der skal udvikle hydrogen via spaltning af vand i brint og ilt.

Dropper CCS-lager
På grund af tysk lovgivning på CCS-området tvinges Vattenfall til at stoppe for sit CCS-demonstrations projekt i Jänschwalde - et projekt til 1,5 mia. euro. CO2-lagringsprojektet er støttet af EU og skulle have været i drift i 2015/2016. Anlægget skulle demonstrere CCS-teknologien i fuldskala for første gang.

- Vi må desværre acceptere den nuværende situation i tysk politik, der gør, at det ikke er muligt at implementere det EU-direktiv, der muliggør CCS-demonstrationsanlægget i Tyskland, siger Tuomo Hatakka, direktør for Business Division Production og Vattenfall´s landedirektør i Tyskland.

Vattenfall fortsætter ikke desto mindre sit arbejde med udviklingen af CCS-teknologien. Man er netop indtrådt som partner i Storbritanniens største CCS-pilot projekt ved Ferrrybridge Power Station i West Yorkshire, der åbnede 30. november 2011. Vattenfall fortsætter ligeledes med at teste på sit CCS-pilot anlæg i Schwarze Pumpe i Tyskland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109