23948sdkhjf

København dropper storstilet affaldsprojekt

En udvidelse af Amagerforbrænding skulle give plads til en skibakke på toppen - Københavns Kommune siger nej til en lånegaranti på 2,5 mia. kr. til projektet til 4 mia. kr.
Et prestigeprojekt af arkitekt Bjarke Ingels om en skibakke på en udvidet Amagerforbrænding droppes nu af Københavns kommune, der siger nej til sin del af lånegarantien på 2,5 mia. kr., skriver Politiken.

Det er ønsket om at reducere CO2-udslippet og at fokusere på genanvendelse af affald frem for afbrænding, der pt sætter en stopper for projektet.

Udvidelse øger CO2-udslippet
Projektet fra Bjarke Ingels indebærer en udvidelse af Amagerforbrændings kapacitet med 30 procent til 560.000 ton affald årligt. Det vil ikke alene være med til at øge den årlige CO2-udledning fra 140.000 til 200.000 ton årligt, men også fastlåse affaldsforbrændingen på værket i 30-40 år.

Dermed vil udviklingen af nye teknologier til behandling af affald blive bremset og være en hindring for, at København kan nå sit klimamål.

- Affald er en ressource, som bliver stadig vigtigere, og vi vil i København medvirke til at finde nye, smartere veje til at udnytte det, forklarer teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

Med det kommunale nej til lånegarantien forsinkes renoveringen af Amagerforbrændning. Københavns Kommune erkender, at en del af de 84 mio. kr., det hidtil har kostet i projektering og udbud, er spildt.

Uforstående bestyrelse
Formand for Amagerforbrændings bestyrelse Mogens Lønborg (K) er yderst uforstående over for det, der er sket.

Han pointerer overfor Politiken, at anlægget er gammelt og trænger til at blive renoveret.

Derfor vil han også forsøge at overbevise Københavns Borgerrepræsentation om at sige ja. Skulle man stadig få et nej, vil han forsøge at låne 4 mia. kr. uden lånegarantien på de 2,5 mia. fra kommunen.

Den rigtige beslutning
På den ene side står bestyrelsen for Amagerforbrænding og undrer sig over det kommunale nej, mens regeringen tydeligvis hilser beslutningen velkommen.

- Regeringen arbejder for en grøn omstilling, og jeg ser Københavns beslutning som et afgørende signal til de mange virksomheder, der beskæftiger sig med genanvendelse, siger miljøminister Ida Auken, der bakkes op af klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

- Det er grundlæggende godt for klimaet at bevare fokus på at forebygge mængden af affald og i stedet øge genanvendelsen, siger Lidegaard.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094