23948sdkhjf

Nordjyske investering i grøn energi og testfaciliteter vokser til 7,5 milliarder

For kun 6 uger siden blev partnerskabet Green Hub Denmark lanceret. 

Det erklærede mål er at skabe grønne jobs og vækst i kølvandet på corona-krisen ved at gøre Nordjylland til det bedste sted i verden at udvikle, teste og demonstrere nye grønne løsninger, skriver partnerskabet i en pressemeddelelse.

Bag Green Hub Denmark står Aalborg Kommune, Port of Aalborg, Aalborg Universitet, DI Aalborg, Erhverv Norddanmark, ErhvervsNetværk 9220, Aalborg Forsyning, RenoNord, Himmerland Boligforening, Invest in Aalborg, House of Energy og Business Region North Denmark

Men allerede her seks uger efter lancering melder 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland sig på banen. Det betyder at investeringen i grøn energi og storskala testområder øges med 2,5 milliarder kroner, hvilket briuger den samlede investering i Green Hub Denmark op på 7,5 milliarder kroner.

 - Med en samlet region bag samme mål står vi allerede nu meget stærkere end vi overhovedet havde turde drømme om. Vejen til at skabe varige klimaløsninger går gennem samarbejde og tænkning på tværs - og det viser vi netop med dette forpligtende partnerskab, at vi er i stand til i Nordjylland, siger Michael Stie Laugesen, der er projektchef for Green Hub Denmark.

Skal være epicenter
Når de nordjyske kommuner mener at kunne tage den grønne førertrøje, så er det fordi, der indenfor en relativt kort geografisk afstand er alle muligheder for test og demonstration af grønne teknologier i praksis, skriver partnerskabet.

Hertil kommer, at Aalborg Forsyning og Himmerland Boligforening, der også er partnere i projektet, giver adgang til at teste løsningerne direkte hos forbrugerne. Og så stiller Aalborg Universitet 400 energiforskere til rådighed for initiativet.

- Selvom vi er nordjyder, så har vi ret store armbevægelser, når det kommer til grøn omstilling. Alle vi nordjyske borgmestre og Region Nordjylland har netop givet hinanden håndslag på, at Nord-jylland skal være fossilfrit i 2040. Derfor giver det rigtig god mening, at vi nu stiller os samlet bag Green Hub Denmark og kaster alle kræfter i at gøre Nordjylland til den grønne innovations epi-center, siger Mogens Christen Gade, der er borgmester i Jammerbugt Kommune.

Han er samtidig formand for Business Region North Denmark (BRN), der er et erhvervspolitisk samarbejde mellem de nordjyske kommuner og Region Nordjylland, som nu altså også bliver en aktiv del af Green Hub Denmark. 

Her findes det næste vindmølle-eventyr
Det er Green Hub Danmarks ambition, at den samlede pakke, som Nordjylland nu tilbyder, vil være så attraktiv, at virksomheder fra både ind- og udland vil kigge til Nordjylland, når det næste vindmølle-eventyr skal udvikles. 

Udviklingen er allerede godt på vej med store spillere som blandt andet Hydrogen Valley i Hobro, der er en af de største europæiske spillere, hvad angår flydende el, som forventes at få et gennem-brud de kommende år som alternativ til fossile brændstoffer i fx biler.

- Green Hub Denmark er et meget ambitiøst initiativ med en stærk partnerkreds. Nordjylland har altid været gode til at få komplekse grønne systemer til at blive valideret i virkeligheden, og denne kompetence stiller vi nu samlet til rådighed for resten af verden. Netop demonstrationen af nye tek-nologier bliver et vigtigt skridt for Danmark mod 70 procent CO2 reduktion i 2030, så vi er ovenud lykkelige for at Business Region North Denmark har valgt at medfinansiere vores vision, siger CEO i Hydrogen Valley, Søren Bjerregaard Pedersen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.361