23948sdkhjf

Concito: Landmøller og kommunerne har brug for politisk opbakning

Øget politisk opbakning er nødvendig, hvis kommunerne i fremtiden skal kunne løfte opgaven med vindmølleplanlægning, vurderer Concito.
Målsætningen i regeringens energiudspil ”Vores energi” om 50 % vindkraft i 2020 vil kræve en betydelig udbygning af vindmøller på land, og den foreslåede udbygning med 1.800 MW landmøller kræver en større politisk og administrativ opbakning til kommunerne fra staten. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks grønne tænketank Concito, som sætter fokus på barrierer og muligheder for en kontinuerlig og langsigtet kommunal vindmølleplanlægning.

Øget politisk opbakning
På grundlag af interview med otte lokalpolitikere og andre relevante aktører vurderer Concito i rapporten ”Langsigtet vindmølleplanlægning i kommunerne”, at kommunerne får svært ved at løfte den fremtidige opgave med vindmølleplanlægningen uden stærkere politisk opbakning fra centralt hold.

- Kommunerne efterlyser først og fremmest øget politisk opbakning fra centralt hold, blandt andet i form af en konkret og langsigtet målsætning for, hvor meget vindkraft de skal finde plads til på land. Derfor er det afgørende, at den kommende energiaftale indeholder en samlet national målsætning for landvind og sikrer en løbende overvågning af opfyldelsen, siger Concitos direktør Thomas Færgeman.

1 ny mølle om året
En udbygning med 1.800 MW vindkraft på land frem mod 2020 vil med en gennemsnitsstørrelse på de nye møller på 2 MW kræve, at der opstilles ca. 900 nye landmøller i alt eller ca. 100 møller hvert år. Udtrykt i runde tal skal hver kommune finde plads til én ny mølle per år.

- Umiddelbart virker opgaven overkommelig. Men set fra kommunernes perspektiv er der meget arbejde og kun lidt gevinst i planlægningen af vindmøller. Derfor bør energiaftalen også åbne op for, at der om nødvendigt kan indføres et stærkere økonomisk incitament for kommunerne i form af en kvoteordning eller lignende, siger Thomas Færgeman.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141