23948sdkhjf

Citronvej skal lægge huse til saltlagring og varmepumper

Skive-virksomheden Suntherm skal med penge fra Energistyrelsen til at udvikle og demonstrere sin teknologi, der ved hjælp af varmelagring og varmepumper kan forbedre driften i det eksisterende fjernvarmenet.

Suntherms direktør Morten Veiss Donnerup regner med, at man kan spare store anlægsomkostninger. Samtidigt forventer han at kunne tilbyde beboerne, der tilmelder sig eksperimentet, et lavere varmeforbrug, og dermed en mindre varmeregning.

- Vi forventer at kunne tilbyde dem en besparelse på op til 20 procent af varmeforbruget, siger han.

Energieffektivisering på nye måder
Eksperimentet med fjernvarmen på Citronvej handler kort og godt om nye måder at energieffektivisere varmeforsyning på.

Den varme, som før ikke blev brugt og blev sendt tilbage i rørene, udnyttes, fordi vandet opvarmes, og varmen lagres til senere brug.

Med den nye teknologi kan vandet fra Skive Fjernvarme sendes ud til husene med en lavere temperatur end normalt. Dermed undgår man et stort tab af varme på vandets vej til forbrugeren. Når vandet når til en booster-central, opvarmes dets temperatur med en varmepumpe, og den producerede varme bliver lagt på et saltbaseret varmelager. 

- Varmen produceres på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst. Så lagrer vi energien som varme i varmelageret, så der er nok varme til fx om morgenen, hvor der er et stort forbrug, når folk går i bad, fortæller Morten Veis Donnerup og uddyber:

- Varmelageret med ’Heatstixx’ optager op til 10 gange mere energi end et vandbaseret lager på samme fysiske størrelse. Saltet smelter ved 58 grader, og det er energien, der frigives ved faseskiftet, man kan udnytte.

Varmelageret er udviklet af Suntherm og bruger faseskift-materialer, altså de såkaldte ‘Heatstixx’. De er baseret på salt, der lagrer varmen mere effektivt end vand. Det er alle kendte teknologier, dog sat sammen på en ny måde.

Alle forventes at deltage
Citronvej i Skive er blevet udpeget som et ideelt demonstrationsområde til eksperimentet, fordi det på mange måder minder om en selvstændig landsby i oplandet til et større fjernvarmeområde. Dog i mindre målestok. 

Morten Veis Donnerup fortæller, at der er tyve husstande på Citronvej, og at der indtil videre er 13, der har tilkendegivet, at de ønsker at deltage. Han oplyser dog, at det forventes, at alle husstande deltager. Derudover findes der ved området et pumpehus, som indrettes som central med en ’buffer/ booster’- varmepumpe. Fra centralen i pumpehuset leveres varmen via de eksisterende rør ud til beboernes huse.

I beboernes huse skal der selvfølgelig også installeres lidt udstyr. Men hvor meget afhænger af hvad der er installeret i forvejen.

- Hvis der i forvejen er en moderne fjernvarmeunit, vil vi installere en lille styreboks, der overvåger indetemperaturen og styrer fjernvarmeunitens fremløbstemperatur. Hvis der ikke findes en moderne unit, kan kunden enten vælge at opgradere til en ny unit i samarbejde med Skive Fjernvarme, eller kunden kan være en ’passiv’ reference kunde, fortæller Morten Veis Donnerup.

Nemmere at indføre elbiler
Løsningen kan betyde mindre udgifter til varme for husstande på landet, som ellers står uden for en fælles varmeforsyning.

Samtidigt gør løsningen elnettet i Danmark mere stabilt, fordi systemet er med til at sikre, at der kun produceres varme, når behovet er mindst. Det giver en mindre belastning af elnettet, når man forskyder forbruget.

- Vi skal prøve at balancere Danmarks elnet. Dermed bliver det fx nemmere at indføre elbiler, uden også at skulle udbygge elnettet, siger klimakoordinator i Energibyen Skive

Karl Krogshede og understreger, at det derfor giver god mening af arbejde med denne type projekt.

Til glæde og gavn
Energibyen Skive er blandt andet trådt ind i projektet for at se, om eksperimentet kan resultere i et lavere energiforbrug. 

- Udbyttet af ny viden til gavn for hele samfundet er interessant, fortæller Karl Krogshede.

Partnerne bag projektet forventer at kunne godtgøre over for Skive Fjernvarme, at løsningen er en økonomisk god forretning, samt at kunne bevise, at det har en positiv effekt på varmeforbruget at gøre det på denne måde. 

Om projektet på Citronvej

Det er EUDP der har bevilliget penge til eksperimentet, som foretages i regi af projektet SmartCE2H, hvor Suntherm sammen med Neogrid, Aalborg Universitetet og Energibyen Skive er partnere.

Projektets totale budget er på 8,3 mio. kr., hvoraf Skive Kommunes andel er 1 mio. kr.

Projektet løber i perioden 1. marts 2019 til 28. februar 2022.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093