23948sdkhjf

950 lejligheder får autotunet fremløbstemperaturen

Cowi har i samarbejde med fire andre virksomheder netop afsluttet et testforløb om smart fjernvarmestyring 'Smart Autotuning' i bebyggelsen Gadehavegård i Høje-Tåstrup Kommune.

I løbet af testforløbet har 19 boligblokke i Gadehavegård fået implementeret et fuldskalasystem – i alt 19 blokke, tre vaskerier og et fælleshus er omfattet. Dette fordeler sig på ca. 950 lejligheder over et boligareal på ca. 80.000 kvadratmeter.

Vejr, indeklima og brugsvand
Hjertet i Smart Autotuning er en intelligent enhed. Enheden placeres i varmecentralen, så den på grundlag af data fra vejrprognoser og fra beboernes aktuelle indeklima og forbrug af varmt brugsvand optimerer fremløbstemperaturen og produktion af varmt brugsvand i lejlighederne.

Med Smart Autotuning justeres fremløbstemperaturen efter det aktuelle behov i bygningen og på grundlag af en vurdering af de næste timers udetemperatur, solindstråling samt vindpåvirkning.

Smart Autotuning i Gadehavegård er leveret af virksomheden NeoGrid og kaldes Preheat. Preheat gør det lettere for Ejendomskontoret og Høje Taastrup Fjernvarmes VVS’er Poul Sejr Nielsen proaktivt at fejlsøge og optimere på installationen. Høje Taastrup Fjernvarme har leveret de nye varmecentraler på abonnement.

Overvågning af indeklima
For at kunne optimere komforten præcist er der opsat indeklimamålere i alle lejligheder. I Gadehavegård er systemet indreguleret, så beboerne kan få en rumtemperatur på 21°C grader, hvilket beboerne har besluttet som værende en acceptabel komforttemperatur.

- Beboerne kan bruge en beboer-app, hvor de selv kan indsætte individuelle alarmer, så de kan blive varslet, hvis forbrug eller luftfugtighed overstiger ønskede værdier, siger Steen Olesen fra Cowi og fortsætter:

- Ejendomskontoret kan endvidere ved henvendelser fra beboerne tjekke data fra energiforbrugs- og indeklimamålere, så de kan give den bedst tænkelige rådgivning om indeklima og forbrug.

Mer-besparelse
Alene i testforløbet er der i Gadehavegård opnået en mer-besparelse på mere end 10 pct. oven i de 20 pct. besparelse det helt nye ledningsnet med nye varmecentraler har givet.

- Det fulde potentiale er endnu ikke afdækket, men de foreløbige resultater peger på, at der er en række supplerende fordele med PreHeat i form af meget lettere mulighed for fejlsøgning og dermed proaktiv udbedring af mangler, siger Steen Olesen.

For ham er det åbenlyst, at Smart Autotuning er et omkostningseffektivt værktøj til aktivering og optimering af bygninger i det intelligente fjernvarmesystem.

- Det særlige er, at det jo er etableret oven på et helt nyligt indreguleret fjernvarmesystem. Altså det bedste af det bedste og alligevel henter vi en besparelse på 10 pct., siger Steen Olesen og tilføjer:

- Det slår jo bare to streger under, hvor gode resultaterne er. Man tror jo ikke, at det passer, men det er det man får ud af at styre, regulere og fintune og indregulere nærmest på minutbasis.

Bag projektet står ud over Cowi, Høje Taastrup Fjernvarme, Domea, Rubrik Kommunikation og Poul Sejr Nielsen VVS. Projektet er støttet af Energistyrelsens pulje 'Udvikling og demonstration af metoder til bestemmelse af energimæssig ydeevne og energibesparelsespotentialer for bygninger' 

Temamøde 16. januar 2020 

Cowi afholder den 16. januar 2020 et temamøde om Smart Autotuning. 

På temamødet formidles resultater og erfaringer med Smart Autotuning, som en overbygning

på et nyrenoveret fjernvarmesystem i bebyggelsen Gadehavegård i Høje-Taastrup Kommune.

På mødet præsenteres flere innovative løsninger til optimering og aktivering af bygninger i det smarte energisystem

Der vil være repræsentanter fra NeoGrid, Noda, Danfoss og Egain Edge til stede. 

 Temamødet afholdes i beboerhuset ved Gadehavegård, Øksen 33, 2630 Taastrup. 

Deltagelse er gratis - Tilmelding er dog nødvendig. Senest 10. januar 2020 til tvaa@cowi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109