23948sdkhjf

Lille rådgiver har succes med site-specifikke fundamentsdesign

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Christensen/Kromann har siden 2010 beskæftiget sig med det geotekniske område i almindelighed og med onshore vindmøller i særdeleshed.

Udover de helt konkrete opgaver som rådgivning inden for funderingskonstruktioner, geotekniske opgaver samt byggestyring og tilsynsarbejde i forbindelse med anlæg af landvindmølleparker har et væsentligt omdrejningspunkt altid været at tilpasse sig kundernes behov.

Det er lige netop den sidste del, der har fået virksomheden til at udvikle helt nye kompetencer.

Som noget ganske nyt tilbyder Christensen/Kromann kunderne at designe vindmøllefundamenter, der passer specifikt til lige præcis de jordbundsforhold og den mølletype, der er valgt til projektet.

- Det, vi har hørt fra bygherrerne på vindmølleprojekter i Danmark gennem årene, er at de gerne vil forholde sig til så få leverandører som muligt. Derfor var det nærliggende for os, at når vi både står for geoteknik, projektering af veje- og kranpladser, byggestyring og fagtekniske tilsyn, at sikre at vi også kan tilbyde at levere et site-specifikt fundamentsdesign, siger Thomas Christensen, medejer af Christensen/Kromann.

Opstået ved et tilfælde
Grund-ideen i virksomheden har altså altid været at udvikle sig. At udviklingen i denne omgang endte med sitespecifikke fundamentsdesign var lidt af et tilfælde.

- Vi laver mange ting og forsøger hele tiden at tilpasse os. Nu blev det altså lige det her, siger Thomas Christensen.

Årsagen til det er ikke kun, at bygherrerne helst ikke vil have flere involveret i projekterne end højst nødvendigt. Udviklingen hen mod de site-specifikke fundamentsdesign er også drevet af, at vindmølleproducenterne i mange tilfælde ikke udfører fundamentsdesign, når de sælger en mølle.

Fra worst case til site-specifik
I mange år har de tilkøbte designs fra vindmølleproducenterne været standard-designs baseret på nogle lidt konservative jordparametre og dermed ud fra en betragtning om worst-case-scanario.

- Dette har medført at man i flere tilfælde har købt et fundament, der har vist sig at være for stort og dermed dyrere at udføre. Nu går udvikling mod at kunder ved køb en mølle, ikke automatisk får fundamentsdesign med i købet, siger Thomas Christensen om det hul, han har fundet i markedet.

Her designes ikke længere ud fra worst-case-scenario.

- Det handler om, at vi går helt ned i detaljen. Vi får udleveret site-specifikke og meget komplekse data fra mølleleverandøren. Det vil sige data om den specifikke mølletype og de laster, der føres ned i fundamentet, siger Thomas Christensen og uddyber:

- Vi får udfærdiget jordbundsundersøgelser og herefter sætter vi os ned og beregner, hvor meget beton og armering, der skal bruges i de enkelte tilfælde. Der indgår også altid en trediepartscertificering af alle beregninger, eks. udført af TÜV eller DNV. Dette er et krav i den danske vindmøllebekendtgørelse og en ekstern grundig kontrol af at vores beregninger holder.

Tid vs. penge
Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det tager længere tid at regne og rådgive på et site-specifikt fundamentsdesign, end hvis man gik med standardudgaven.

- Et design kan godt tage to til fire måneder – alene certificeringen kan tage 2-6 uger alt efter opgavens omfang. Alternativet til designperioden er at anvende standarddesigns med risiko for øgede omkostninger til etablering som følge, forklarer Thomas Christensen.

Han fortæller, at det i 99 ud af 100 tilfælde godt kan betale sig at investere den ekstra tid.

- Der er penge sparet for bygherren ved at fundamentet dimensioneres til præcis de forhold, der er på det pågældende site. Et fundament varierer fra 20-30 meter i diameter, og der bruges typisk 600-1500 kubikmeter beton. Så hvis et optimeret design kan medføre en besparelse på 10 procent, kan man på den måde hurtigt spare rigtig mange penge på både beton og stål, siger Thomas Christensen.

Efterspørgslen er startet

Christensen/Kromann har lige afsluttet et design til et projekt i Thy, hvor der opføres tre Siemens-Gamesa-møller.

- Vi er desuden i fuld gang med at regne på næste projekt i Danmark, siger Thomas Christensen.

Christensen/Kromann har altså allerede oplevet interesse for sitespecifikke fundamentsdesign - og det endda uden at virksomheden har gjort noget særligt for at tiltrække sig opmærksomheden.

- Efterspørgslen er kommet naturligt, i og med at udviklingen går mod at mølleleverandørerne fravælger at tilbyde standard design, samtidig med at bygherrerne helst vil have så få aktører ind i projekterne som muligt, slutter Thomas Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078