23948sdkhjf

Lav efterspørgsel sender for første gang oliepris i minus

Mandag aften kostede det penge at komme af med en tønde amerikansk råolie

For første gang nogensinde er det begyndt at koste investorer penge at skille sig af med retten til en tønde olie.

Prisen for en tønde amerikansk råolie til levering i maj er faldet markant, og mandag aften er prisen røget i minus. Med andre ord skal investorerne nu til at betale andre for at overtage retten til olien.

Det er aldrig sket før, siden man begyndte at kunne lave den slags handler i 1983. Det skriver flere nyhedsbureauer, herunder Reuters.

Det store prisfald skyldes en generelt lav efterspørgsel på råolie rundt om i verden, som på grund af coronasituationen ikke forbruger det samme som før.

Faldet skyldes også, at der på grund af den lave efterspørgsel ikke er mange olieselskaber, som har brug for at fylde deres lagre op. Det skaber et problem i forhold til at skille sig af med den olie, som nogle investorer har papirer på.

- Det går stærkt. Nu er olieprisen negativ. Det lyder mærkeligt, men skyldes, at der lige nu er alt for meget olie. Og det koster altså at opbevare den, skriver Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, på Twitter.

USA fylder strategiske reserver

I USA har præsident Donald Trump bedt kongressen om lov til at opkøbe olie.

- Vi fylder de nationale oliereserver. De strategiske reserver, du ved. Og vi overvejer at komme omkring 75 millioner tønder olie i reserverne, siger han ifølge AFP.

Alternativt vil Trump overveje at udleje lagerkapaciteten til olieproducenterne selv mod betaling af et beløb, så de kan afsætte olien senere – formodentlig når priserne igen er steget.

Pr. 17. april indeholder USA's strategiske reservelagre 635 mio. tønder olie. I alt er lagrene, der ligger i et kompleks af fire underjordiske lagre ud til Den Mexicanske Golf i staterne Louisiana og Texas, godkendt til at opbevare 713,5 mio. tønder.

Den strategiske reserve af råolie er blandt andet tiltænkt nødstilfælde som Irak-krigen i 1991 og orkanen Katrina i 2005.

Venter på covid-19

Donald Trump ser ifølge Reuters olieprisfaldet som værende kortvarigt. Men selv om det voldsomme prisfald mandag måske var en undtagelsessituation, er analytikerne generelt bekymrede for situationen under coronakrisen.

- Der er ikke meget, som kan forhindre det fysiske marked i akut at falde på kort sigt. Raffinaderierne afviser tønder i et historisk niveau, mens amerikanske lagerniveauer spurter op til kanten, siger Michael Tran, direktør for global energistrategi hos RBC Capital Markets, til Bloomberg News og fortsætter:

- Markedskræfterne vil resultere i endnu mere smerte, indtil vi når en hård bund, eller covid-19 forsvinder, hvad end der måtte komme først. Men det ser ud til at være det sidste.

Prisen for en tønde West Texas Intermediate (WTI) lukkede i går i -37,63 dollar, men bliver nu handlet lige over nul.

Nordsøolie (Brent) holder sig mere stabil og blive nu handlet i ca. 25 dollar pr. tønde. 

Læs også: Nu bliver produkttankskibe brugt som flydende lagre i Nordeuropa

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063