23948sdkhjf

Danske offshore-leverandører står godt i Grønland

Allerede inden der er fundet olie i Grønland er danske virksomheder storleverandører til landets offshore-industri.
Troen på mulighederne i Grønland er større end nogensinde. Udsigten til udnyttelse af betydelige olieforekomster har skabt et erhvervseventyr, som vokser år for år, og der har allerede været over 800 beskæftiget i den grønlandske offshoreindustri.

Udover olieselskabernes prøveboringer i havbunden er der på få år skabt travlhed på land for at skabe mandskabsfaciliteter, lagerplads, logistik og servicefunktioner for et voksende antal ansatte. Og danske leverandører spiller en vigtig rolle.

- Det overrasker mange, at der faktisk eksisterer en velfungerende infrastruktur i Grønland, og at både små og større byer er i stand til at bidrage med at servicere offshoresektoren, siger administrerende direktør for Qaasuitsup regionen i det nordvestlige Grønland, Henrik Rafn. Han tilføjer, at serviceydelser til olie- gassektoren allerede i dag udgør en væsentlig del af mange bygders økonomi, og forventningerne til fremtiden er store.

Flere danske opgaver
Et årelangt samarbejde mellem danske og grønlandske virksomheder og myndigheder har allerede sikret danske leverandører flere opgaver. Således har Mærsk-virksomheden Danbor i samarbejde med rederiet Arctic Lines i flere år fungeret som leverandør af base faciliteter til olieselskabet Cairn Energy, rederiet Esvagt har flere supply-fartøjer i aktion, og på uddannelsesområdet har et samarbejde med danske AMU-centre betydet udvikling af uddannelsestilbud rettet mod grønlændere, som vil ind i offshoresektoren.

- Grønland er et vigtigt marked for danske leverandører, men tænk blot på perspektiverne den dag, der findes olie i Grønland. Behovet for leverandører vil stige enormt, og der har vi et stort forspring, idet danske virksomheder allerede i dag har tætte relationer til organisationer og virksomheder i Grønland, siger Peter Blach, direktør for det nationale viden- og innovationscenter for offshoreindustrien, Offshore Center Danmark.

Samarbejdet er blevet intensiveret de seneste fem år, og aktører som det nationale, grønlandske olieselskab Nunaoil og flere grønlandske erhvervsorganisationer og kommuner er medlem af Offshore Center Danmark. Vi har også haft flere delegationer på Grønland og vice versa for at dele erfaringer og indlede samarbejde, fortsætter han.

Win-win situation
Senest har Offshore Center Danmark sammen med en række danske virksomheder deltaget på en konference afholdt i oktober i Ilulissat med fokus på udfordringer og muligheder for i den grønlandske olie- gassektor. Flere end 40 virksomheder deltog.

- Der er mange muligheder for danske leverandører i Grønland, og jeg havde på konferencen lejlighed til at fortælle om den win-win situation, vi står i. De grønlandske offshorevirksomheder har taget godt imod danske virksomheder og understreget, at danske og grønlandske virksomheder er oplagte som underleverandører til de internationale olieselskaber, som står over for at skulle have en lang række opgaver løst i bestræbelserne på at finde olie. Så fremtiden ser lys ud for både grønlandsk og dansk offshoreindustri i Grønland, siger Peter Blach.

Det grønlandske olieeventyr er ført an af olieselskabet Cairn Energy, som alene i 2011 investerer 5,5 mia. kr. i efterforskningsboringer samt faciliteter på land. Derudover er flere andre olieselskaber aktive, og der gøres fra Offshore Center Danmarks side en målrettet indsats for at profilere danske virksomheder over for olieselskaberne.

- Danske virksomheder tager ikke blot erfaringerne fra 40 års aktivitet i Nordsøen med sig, de bringer også en tradition for høj sikkerhed og omsorg for miljøet med sig, og temaer, de grønlandske myndigheder har stor fokus på, siger Peter Blach.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079