23948sdkhjf

Produktionsindustri skal være klimaneutral i 2030

Klimapartnerskabet for produktionsvirksomhederne stiler efter at gøre Danmarks 12.500 produktionsvirksomheder klimaneutrale i 2030 – som den første produktionsindustri i verden.

I alt er der fremlagt 61 tiltag, der skal gøre visionen til virkelighed, også selvom kun en ud af fem virksomheder i dag har en klimastrategi, skriver Wind Denmark i en meddelelse. 

- Vi vil gøre dansk industri til den mest klimavenlige i verden og sikre langsigtet vækst, beskæftigelse og produktion i Danmark

Sådan lyder den ambitiøse vision i klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder, der netop har afleveret sine anbefalinger til regeringen.

Samlet set er der fremlagt anbefalinger, der reducerer de direkte og indirekte udledninger med 95 pct., svarende til 1,8 mio. ton CO2e (ækvivalenter). De direkte udledninger dækker ressourceforbrug direkte i produktionen og de indirekte udledninger dækker virksomhedens forbrug af el og fjernvarme. Udledninger som omfatter materialer fra leverandører og transport op og ned i værdikæden kan reducere udledninger med 3 mio. tons eller 25 pct. i 2030.

- Produktionsvirksomhederne er en helt afgørende faktor for dansk økonomi, beskæftigelse og eksport, og anbefalingerne er på en gang ambitiøse og mulige at nå. Det er positivt, og i den danske vindmøllebranche ser vi frem til at gøre vores, for at medvirke til at blive klimaneutrale, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark, der på vegne af Wind Denmark har taget del i klimapartnerskabet, der dertil også har talt organisationerne DI, Dansk Erhverv og Plastindustrien.

Ifølge rapporten fra klimapartnerskabet er de direkte CO2e-udledninger reduceret med ca. 65 pct., mens output er steget ca. 35 pct. siden 1990.

Afkoblingen af CO2e-udledninger fra output er sket via effektivisering (ca. 55 pct. af reduktionen), elektrificering og brændselsskift (ca. 15 pct.) samt udflytning af produktion (ca. 30 pct.).

CO2e-udledningen kan reduceres 80-85 pct. i 2030 (ift. 1990) med overvejende rentable tiltag indenfor effektivisering, elektrificering og grøn transport, dog er tilbagebetalingstiden ofte lang (mere end tre år).

Med økonomisk tilskyndelse og et øget udbud af biogas kan sektoren nå 90-95 pct. CO2e-reduktion i de direkte udledninger. Udledningerne i el- og fjernvarmeforbruget kan reduceres ca. 95 pct.s i 2030 (ift. 1990) i takt med energieffektivisering af elektrisk udstyr og skift til grøn energi i energisektoren.

Læs hele rapporten her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094