23948sdkhjf

Typegodkendelse på vej til husstandsmølle fra Zeteco

Hos Zeteco Energy i Midtjylland afventer man typegodkendelsen af sin dansk/skandinavisk-producerede 6 kW-husstandsmølle, der allerede inden godkendelsen er en sællert.
Da man i sin tid slog sig på husstandsvindmøller hos Zeteco Energy i Ikast, valgte man at profilere sig med en kinesisk produceret vindmølle, men der skulle ikke gå ret lang tid, før adm. direktør Jeff Lauritzen erfarede, at det var en decideret dårlig idé.

Men der er ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget.

Så da den kinesiske vindmølle viste svaghedstegn i dansk blæst – den smed vingerne ved mere end 7 meter i sekundet – så betød det startskuddet til Zetecos helt eget husstandsvindmølleeventyr.

Godkendelse & eget vingedesign
Det var i december 2009, at Zeteco Energy tog beslutningen om at føje vindenergi på listen over kompetencer. Det valgte man at gøre ved at importere en husstandsvindmølle fra Kina. Allerede i maj 2010 satte man de første møller op, og i august samme år kunne man så registrere en brist ved den kinesiske mølle.

- Og så var gode råd jo dyre, men vi troede på projektet og kastede os derfor ud i at producere en mølle selv – med udelukkende skandinaviske komponenter. Og det er så vores 6 kW-mølle vi afventer godkendelse på i dag, fortæller Jeff Lauritzen.

Møllen er af upwind-typen med 3 vinger, gearkasse og asynkron generator.

- Vi har selv stået for designet af møllen, som vi har baseret på de sunde dele af kina-møllen. Derfor ligner tårnet da også den kinesiske mølles, mens vingerne er af eget design. De er kendetegnede ved at have en bremse i snuden og at være med dansk styring, forklarer Jeff Lauritzen.

Vingerne er designet i samarbejde med eksperter fra Risø DTU, og de produceres hos Olsen Wings i Odder.

Danske komponenter en mærkesag
At vingerne produceres i Odder er ikke et tilfælde. Zeteco Energy har nemlig gjort en dyd ud af overvejende at anvende danske og skandinaviske komponenter.

- Vi får produceret de forskellige komponenter hos underleverandører rundt om i Skandinavien, og samler så selv møllerne her på fabrikken, fortæller Jeff Lauritzen, der understreger, at det ikke har været uden besvær at fremstille en husstandsmølle.

- Vi ville jo have de helt rigtige komponenter og måtte derfor gennemføre en række tests for at finde det rette gear, den rette generator og de rette ståldele. Men det er lykkedes og i dag står vi med en 6 kW mølle og en 25 kW mølle.

6 kW-møllen forventes at være godkendt inden for 3 uger, mens 25 kW-møllen går i test 1. november og i de kommende seks måneder.

Sol & vind deler omsætningen
Hos Zeteco har man hidtil gjort sig bemærket inden for solenergi, der nu må dele opmærksomheden med vindenergien. Og selvom møllerne ikke er typegodkendt endnu, er der alligevel gang i salget af møllerne.

- Vores ordrebeholdning er i øjeblikket på mere end 100 møller, inklusive 40 stk. af vores tyske mølle Easywind. Derudover kan jeg med sikkerhed nævne 30 bestillinger på vores egne 6 kW og mere end 15 af vores 25 kW-mølle, fortæller Mogens Nielsen, salgschef hos Zeteco.

Omsætningsmæssigt fylder møllerne dog ikke meget, hvis man ser man på regnskabet med danske briller.

- Omsætningen fordeler sig med 80% solceller og 20% vindenergi, hvis vi udelukkende ser på interessen fra det danske marked, siger Mogens Nielsen og slutter:

- Men tager vi udlandet med, så er det nok mere 50/50, hvis ikke mere til vindsiden.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095