23948sdkhjf

Fjernvarme er en grøn og billig reduktionsmulighed

Den danske fjernvarme kan levere knap halvdelen af det, Danmark mangler for at nå målet om en 70 procents reduktion af vores CO2-udslip.

I 2030 er det Dansk Fjernvarmes mål, at de danske hjem udelukkende opvarmes med vedvarende energi.

Isoleret set er fjernvarmen den sektor, der kan levere det største bidrag til den grønne omstilling. Og varmesektoren er en helt central partner for at lykkes med den grønne omstilling og de konkrete målsætninger for 2030.

I dag er fjernvarmen med 61 procent vedvarende energi allerede den sektor i energisystemet, der har den største andel vedvarende energi.

Den udvikling vil de danske fjernvarmeselskaber gerne fortsætte. Også meget gerne i et højere tempo, så varmesektoren i 2030 er helt baseret på vedvarende energi som sol, biomasse, varmepumper og overskudsvarme til genbrug.

Her hjælper det ikke, at der er blevet vedtaget en lov om overskudsvarme, der godt nok på den ene side sænker den generelle afgift på overskudsvarme, men som omvendt gør langt flere gode og sunde projekter afgiftsforpligtede, så varme fra produktion og datacentre fortsat sendes ud til fuglene, fordi det ikke kan betale sig at udnytte overskudsvarmen.

De fossile brændsler er allerede på vej helt ud. Den næste store udfordring er at få naturgassen faset ud fra opvarmningen og gjort til grøn biogas eller erstattet af et andet grønt alternativ.

På vej mod at opfylde målene for fjernvarmesektoren vil andre sektorer nyde godt af udviklingen. Det gælder transportsektoren, der vil have brug for grønne brændstoffer, da ikke alt kan komme på batteridrift.

Det kan man lave ved hjælp af brint fra elektrolyse med vindkraft og kulstof fra CO2-udledningen f.eks. fra affaldsforbrænding. Derefter kan et raffinaderi kombinere det til brændstoffer for fly, skibe osv. Alle tre led i den produktion afgiver dog store mængder varme, som er værdifuld i store fjernvarmesystemer.

I byerne vil spildevandsrensningsanlæg kunne levere slam til biogas, men også varme til varmepumper for fjernvarmen. Og affaldsselskaberne skal fortsat have miljøbehandlet restaffaldet, så de kan levere lidt el og meget fjernvarme. Krav om røgrensning for CO2 fra den fossile del af affaldet vil åbne for CO2- fangst fra værkerne. Det er kun økonomisk muligt, hvis den ekstra varme går til fjernvarme og ikke går tabt.

Alle disse muligheder bliver under ét kaldt for sektorintegration, som sikrer, at varme og energi ikke går til spilde. Og mange andre lande er misundelige over, at vi har en fjernvarmesektor, der kan genbruge varme fra processer, industrier, datacentre og supermarkeder.

Men det er vigtigt, at alle boliger kommer med – også dem, der ligger uden for fjernvarmeområderne. Derfor har Dansk Fjernvarme også præsenteret et koncept for, hvordan de 500.000 boliger, der i dag bruger fossile brændsler til opvarmning, får grøn varme. Konceptet blev beskrevet i en tidligere klumme her på siden.

Skal vi nå i mål, kræver det omstilling af 50.000 boliger om året frem mod 2030.

Fjernvarmesektoren kan alene levere cirka halvdelen af den nødvendige CO2-reduktion frem mod 2030 og er dermed den største bidragsyder til at indfri Folketingets – og vores – klimamål. Det er et stort ansvar, som vi gerne påtager. Jo før des bedre. Så det er bare med at komme i gang.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11