23948sdkhjf

Millioner af pund til Ørsteds britiske brint-projekt: 100 MW elektrolysesystem i spil

I sommeren 2019 modtog Ørsted og partnere penge til at gennemføre første fase af Gigastack-projektet. Nu er det altså lykkedes parterne at hente endnu flere penge.

Det britiske erhvervs- og energiministerium har som en del af deres brintforsynings-konkurrence tildelt 7,5 millioner britiske pund (67,5 millioner kroner, red.) til anden fase af Gigastack-projektet.

Gigastack-projektet, der ledes af ITM Power, Ørsted, Phillips 66 Limited og Element Energy, skal vise, hvordan fornybar brint produceret på havvind kan understøtte Storbritanniens mål om at blive klimaneutral inden 2050.

Som en del af Gigastack-projektets forundersøgelse, som blev færdiggjort i 2019, udviklede ITM Power designs til billige, modulopbyggede elektrolysestakke på 5 MW. I den forbindelse samarbejdede ITM Power med Ørsted for at få en bedre forståelse af potentielle synergier med havvindmølleparker og med Element Energy om at udarbejde markedsanalyser og udforske forretningsmodeller for de første elektrolysatorer på 100 MW i industriel skala.

Anden fase og FEED
I projektets anden fase vil konsortiet gennemføre et FEED-studie (Front-End Engineering Design) af et elektrolysesystem på 100 MW, hvor der anvendes trinvise installationer med en nominel kapacitet på 20 MW.

FEED-studiet vil beskrive det faktiske design af et brintproduktionssystem, der er forbundet til en vindmøllepark og en industriel erhvervskunde, og basere sig på ITM Powers nye generation af teknologi inden for elektrolysestakke samt vedvarende energi direkte fra Ørsteds havvindmøllepark Hornsea 2, hvor den resulterende, fornybare brint leveres til en industriel erhvervskunde: Humber-raffinaderiet ejet af Phillips 66 Limited.

En af Gigastack-projektets vigtigste målsætninger er at identificere og fremhæve lovgivningsmæssige, kommercielle og tekniske udfordringer, når det kommer til reel anvendelse af systemer til produktion af fornybar brint i industriel skala.

Som en del af anden fase vil ITM Power også installere og afprøve både deres næste generation af elektrolysestakke og de halvautomatiske produktionsmaskiner, der er nødvendige for at producere disse nye, store og billige stakke i stor skala og i stor volumen.

Dette vil bidrage til valideringen af et komplet produktionssystem, der vil være i stand til at levere hundredvis af megawatt af elektrolysatorer pr. år. 

Om projektet

  • ITM Power vil færdiggøre produktionsdesign og afprøve deres nye generation af teknologi inden for elektrolysestakke, som gør det muligt at installere meget store stakke (op til 5 MW) og dermed at reducere omkostningerne og øge effektiviteten. Dette vil muliggøre den fremtidige udrulning af elektrolysesystemer på 100 MW.
  • ITM Power skal installere og afprøve de halvautomatiske produktionsmaskiner, som er nødvendige for at kunne producere disse store, billige stakke i stor skala og i stort volumen. ITM Power skal fjerne flaskehalse og validere et komplet produktionssystem, der kan levere hundredvis af megawatt af elektrolysatorer pr. år (indledningsvist 300 MW/år, øges til 1 GW/år).
  • Under Ørsteds ledelse skal konsortiet gennemføre et FEED-studie af anvendelsen af et elektrolysesystem på 100 MW, hvor vedvarende energi direkte fra havvindmølleparken Hornsea 2 benyttes, og hvor den resulterende, fornybare brint leveres til Phillips 66 Limited's Humber-raffinaderi, hvor det vil sænke raffinaderiets nuværende forbrug af fossilbaseret brint og derved reducere dets CO2-udledning.
  • De 100 MW kommer til at bestå af elektrolysemodulsystemer på 20 MW, som omfatter alle aspekter forbundet med dynamikken ved og integrationen af fornybar brint, der er fremstillet på basis af energi fra havvind.
  • Studiet vil tage stilling til de markeds- og myndighedsforhold, der er nødvendige for at kunne opføre en elektrolysator på op til (og potentielt over) 100 MW.

Om projektpartnerne:

Gigastack tæller følgende partnere:

  • ITM Power, der udvikler og leverer brintsystemer i verdensklasse og har 16 års erfaring inden for området.
  • Ørsted, et grønt energiselskab med 25 års erfaring inden for opførelse og drift af vindmølleparker.
  • Phillips 66 Limited, det britiske driftsselskab, der er en del af et internationalt, brancheoverskridende energiselskab, og som ejer Humber-raffinaderiet, der er et af Europas mest komplekse raffinaderier.
  • Element Energy, en konsulentvirksomhed, som rådgiver deres kunder om CO2-neutralitet, med 17 års erfaring inden for brintteknologiprojekter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109