23948sdkhjf

En kæmpe afslutter seks års arbejde under Hvidovre

– Det er ikke ligefrem med tårer i øjnene, men alligevel så er det lidt stort at tænke på, at nu er seks års tunnelarbejde gennem Hvidovre overstået, sagde projektleder fra Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Marius Andersen Bruce, da den tonstunge tunnelboremaskine Gudrun blev løftet op på en lastbil efter endt arbejde. 

Gudrun har sørget for at tunnelere de sidste meter gennem Hvidovre, så der nu ligger 3,1 km kloaktunnel, som kan afhjælpe oversvømmelser på strækningen og forbedre vandkvaliteten i Damhusåen, fordi der nu sjældent vil være overløb af kloakvand til åen. Det skriver Hofor i en pressemeddelelse. 

Gudrun og tunnelarbejdet

  • Diameter 1,96m
  • Vægt 26 tons
  • Blev døbt af Borgmester Helle Adeler den 5. december 2018
  • Gudrun er netop nu på vej til sin næste opgave i Essen, Tyskland
  • Bygherre: Hofor A/S
  • Entreprenør: Arkil A/S
  • Rådgiver: Rambøll

Det er Arkil, der har været entreprenør på alle 3,1 km og nu kan sende tunnelboremaskinen videre til Tyskland. 

– Maskinen har fightet godt her i Hvidovres sten- og flintfyldte undergrund. Vi har haft lidt udfordringer undervejs, men i det store hele har vores dygtige folk på pladserne været hurtige til at finde løsninger og komme videre, siger Michael Knudsen, projektchef fra Arkil, i pressemeddelelsen. 

Det er 760 m, Gudrun nu har gnavet sig gennem og efter hende ligger kloakrør med en indvendig diameter på 1,60 m. Seks skakte har hun været forbi på ruten - de fem af dem blev etableret som sænkeskakte, for at minimere støj og rystelser for naboer. Hun brød gennem betonvæggen til den sidste skakt fredag den 31. januar 2020 midt på dagen - omtrent et år efter hun første gang blev sendt afsted under Hvidovre. 

Selvom tunneleringen er overstået, så tager det lidt tid at pakke byggepladserne ned. Der skal stadig laves tilslutninger til et par af skaktene, og først en gang i løbet af forsommeren er alle spor af det store arbejde slut.

I videoen kan du se, hvordan det så ud, da tunnelboremaskinen Gro brød igennem ved Sønderkær i Hvidovre i én af de første etaper af det seks år lange tunnelarbejde. Videoen er produceret af Arkil

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062