23948sdkhjf

Damvarmelager godt på vej i Høje Taastrup

Veks og Høje-Taastrup Fjernvarme er godt i gang med at etablere et damvarmelager på Bondehøjvej nord for motorvejen i Høje Taastrup.

Parterne meldte allerede i foråret 2019 ud, at der var damvarme i støbeskeen.
Nærmere bestemt et lager, som rummer 70.000 kubikmeter vand og har en op- og afladningskapacitet på 30 MW og en energimæssig lagerkapacitet på 3.300 MWh.

Baggrunden for at anlægge et varmelager i hovedstadsområdet er anbefalinger fra dels 'Varmeplan Hovedstaden' dels fra det strategiske energisamarbejde 'Energi på Tværs' samt et opfølgende modningsprojekt og business-case.

Arbejdet skrider frem
Arbejdet på pladsen på Bondehøjvej skrider langsomt fremad. 

I løbet af foråret og sommeren 2020 skal de tekniske bygværker, der er nødvendige for at styre damvarmelagret, opføres. Blandt andet det pumpehus, der skal flytte vand ind og ud af lageret.

Derudover opføres teknikbygningen med varmevekslere, der dels skal overføre oplade-energien fra transmissionsnet til varmelageret, dels varmevekslere, der overfører energien fra varmelageret til Høje-Taastrup Fjernvarmes net, oplyser Veks i en mail til Energy Supply.

Lagret bliver foret med en plastik-liner og med tilhørende isolerende låg. Modningsfasen i projektet har peget på behovet for at sikre linerens levetid ved at lave dobbeltliner, og tykkere liner, fordi lageret anvendes i et fjernvarmesystem med højere temperatur over året, end man ser i de solvarmebaserede damvarmelagre i de små decentrale fjernvarmesystemer. Lagret bliver foret med en plastliner, der kan tåle 90 grader varmt vand.

Ikke én men mange
Veks oplyser, at arbejdet ikke udføres af én entreprenør, men at projektet er opdelt i en række fagentrepriser, som projekteres og udbydes i forskellige tempi.

- Nogle delentrepriser er udført på nuværende tidspunkt, en stor del forventes udført i 2020, og først i efteråret 2020 er alle delentrepriser færdigprojekterede og prisindhentningerne tilsvarende på plads. På det tidspunkt vil det være muligt at oplyse alle navne på de udførende og projekterende, skriver Veks i mailen.

Fra foråret 2021 udgraves og anlægges damvarmelageret. Lageret fyldes med fjernvarmevand, og systemet testes over sommeren med henblik på at være klar til idriftsættelse efteråret 2021.

Den samlede anlægsinvestering udgør 75 millioner kr.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094