23948sdkhjf

Made in Denmark: Den grønne omstilling skaber gyldne muligheder

Vi har ti år til at nå en reduktion af den danske CO2-udledning på mindst 70 pct.

Selvom der kan ske mange teknologiske gennembrud på et årti, er der ingen tvivl om, at vi har travlt. Både når det gælder delmålet i 2030 og den totale fossile uafhængighed i 2050. Mange løsninger skal i spil, og få emner er så hotte lige nu på den energipolitiske dagsorden som Power-to-X (P2X). Og det med rette, for selvom nogen har betvivlet, om P2X kan nå at blive modnet nok til at gøre en reel forskel på vejen, er tvivlen efterhånden ved at være manet i jorden: Storskala P2X kan og skal løfte en stor del af omstillingen ikke mindst i de svære sektorer som transport, industri og landbrug. En stærkere P2X-satsning kan potentielt også sikre nye erhvervseventyr med global eksport af danske løsninger langt ud i fremtiden – og det er imperativt, at disse hensyn tages med ind i forhandlingerne om den kommende klimahandlingsplan. 

I Danmark er vi verdensmestre i produktionen af vedvarende energi. Men selvom strømmen fra vindmøllerne er altafgørende i udviklingen af det klimaneutrale samfund, kan elektrificeringen langt fra løse alle energibehov. Ved at gøre P2X til en central del af vores klimaplaner kan vi konvertere og lagre energien fra den grønne el, som ellers ikke kan optages i det traditionelle elforbrug. Ved at producerer brint kan vi dermed øge værdi og nytte af vores VE-ressourcer betydeligt. Brinten kan enten bruges i sin rene form som drivmiddel i f.eks. busser, tog, taxaer, tung transport og personbiler, eller kan indgå i videre forædlingsprocesser til metanol, ammoniak, grøn gas eller elektrofuels, som kan bidrage til decarboniseringen af både transporten, landbruget og industrien – som alle repræsenterer de sværeste dele af omstillingen, fordi de ikke kan sluttes til en stikkontakt.

Og anerkendelsen af betydningen af P2X begynder efterhånden Sidste år så vi P2X på finansloven, og lige inden årtiets afslutningen blev der givet støtte til ikke mindre end tre storskala P2X-anlæg. Anlæg der bl.a. skal producere brint og metanol til transportsektoren baseret på grøn vindenergi. Det er langt hurtigere end forventet, at vi nu kommer til at se reel industriel P2X i Danmark længe inden forventet. Især busser, taxaer, tog og den tunge transport vil kunne nyde godt af den grønne brændstofproduktion, da en traditionel elektrificering her ofte er omkostningsfuld og vanskelig. P2X kan sikre decarbonisering, industri og eksport, arbejdspladser og en omkostningseffektiv udnyttelse af vores vedvarende energi. De seneste års erhvervs- og eksporteventyr er drevet af vindmøller. Nu er det tid til at skrive det næste kapitel, og cementere Danmarks status som grøn stormagt og verdens bedste leverandør af grønne løsninger – og det næste kapitel i den grønne ABC hedder P2X.

Fordi vi er så forud på point i forhold til den vedvarende energi, er vi de bedst placerede i verden til at lede udviklingen af den næste fase i omstillingen. Og vi er allerede godt i gang. Nødvendigheden af omstillingen, vores grønne tradition og det stærke, innovative forsknings- og udviklingsmiljø herhjemme betyder, at vi allerede nu ser danske løsninger blive eksporteret og danske produktionsarbejdspladser blomstre op. Overalt i verden står der allerede i dag ”Made in Denmark” på brinttankstationer, brændselscellemoduler og elektrolyseanlæg, og potentialet er meget stort. Men det kræver et veletableret hjemmemarked. Med de nye storskala P2X-anlæg i Danmark klar til opførelse, er der taget meget vigtige skridt. Men vi bliver nødt til at tilrettelægge en samlet strategi og skabe de rette rammevilkår på en måde, så vi understøtter først og fremmest den grønne omstilling, men også den erhvervsudvikling den potentielt kan trække med sig.

Der er grund til at rose regeringen for de 13 klimapartnerskaber. Dels fordi omstillingen er afhængig af opbakning, vilje og lokalt ejerskab rundt om i branchen, og dels fordi regeringen ved selvsyn kan se, præcis hvor stærke kræfter, der er på spil hos de danske virksomheder. De kan levere, og de brænder for at sikre netop deres plads på den grønne scene. Derfor er det altafgørende, at de langsigtede perspektiver for dansk erhvervs- og vækstpolitik tænkes ind i klimahandlingsplanen. Fremtiden er elektrisk – men det betyder andet og mere end kobber og kabler. P2X skal være en central del af klimahandlingsplanen, for det er en konkret og håndgribelig trædesten på vejen. Et stærkere fokus på storskala P2X vil ikke alene kunne betyde en effektiv udnyttelse af vores vedvarende energi, det vil også kunne sikre et stærkt fundament at slippe vores grønne virksomheder løs på. Virksomheder som går forrest i udviklingen af morgendagens løsninger, og som skaber vækst og arbejdspladser under vejs. Vi har et af verdens bedste forskningsmiljøer, en stærk grøn arv, succesfulde startups og innovative virksomheder. Det der for resten af samfundet er en grøn udfordring, er for dem en gylden mulighed. kan betyde forskellen mellem nye eventyr og forspildte chancer. Vi skal vende omkostninger til investeringer. Med P2X i centrum og den myriade af muligheder, der åbner sig her, kan de investeringer cementere Danmarks grønne brand og endnu engang vise verden værdien af at være ”Made in Denmark”.

Mere om: Brintbranchen | P2X
Hold dig opdateret med Energy Supply DK
Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

75 millioner kroner til grønt transport: Ladestandere for 50 millioner på vej

Vestas lander ordre fra MHI Vestas

Nye energiprojekter på vej

Trods trafik og corona: Renovering af landets næststørste vandværk kører stadig

SallingPlast vinder ordre til Bangladesh

Solvarme-direktør om salg: Det er både godt og skidt

Nyhedsbrev

12.539 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Corona-hjælp: Nrgi dropper nettarif og abonnement

Online Avis Arkiv

Vindmølleindustrien arbejder videre: Coronakrisen sætter dog sine spor

Ny evaluering: Sådan kan biogas gøres mere bæredygtig

4

- AMV3 end of life: No more coal available

Nu har 20.000 virksomheder søgt om lønkompensation

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Helt solgt: Arcon-Sunmark kommer på nye hænder

1

Varmepumpesalg under dobbelt pres

Tangeværkets varmepumpeprojekt sat på stand-by

Aarsleff taber millionslagsmål om rørpatent

Vestjysk energiselskab lander rekordoverskud

Obton på opkøb: Coronakrisen dæmper ikke efterspørgslen på solenergi

Solrød Biogas erstatter CP Kelco i overskudsvarmeprojekt

Store projekter luner i Semcos ordrebog

Regnvand skal skabe nyt rekreativt område i Randers

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Engko er efter 10 år solgt til ProEnergi

Siemens Gamesa snupper ordre i Brasilien

Flot Vestas-slutspurt i tredje kvartal

Kæmpe interesse for digitalt møde om eksport under corona

Tekniq Arbejdsgiverne får ny administrerende direktør

Vestas lander ordre i Frankrig

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Rapport: Dansk erhvervsliv bløder milliarder

Over 10.000 virksomheder har søgt om lønkompensation

To ordrer til Vestas

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Siemens Gamesa-møller til Vietnam

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

Polsk ordre til Vestas

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat?

Håndbyggede slanger fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny membrantype er nu tilgængelig til et større udvalg af DEP

Trykregulator til præcis tid/tryk-dosering

Lisco Analytical tilbyder udstyr til Skumkontrol & måling

Præcision i særklasse med elektriske cylindre & aktuatorer

Pssst…

Online møde om PED 2014/68

3D-printere, brunsvigere i verdensklasse og mødet med Josef

Med FSC® hjælper vi en bæredygtig grøn omstilling på vej

Undgå revner og sprækker i træ

Kom bare an - Pro-Plast Energeo er klar..

Thermaflex Nordic ApS står klar til dine ordre...

Vakuumdestillation fremmer kvalitet af olier og essenser

Inventor 2020 Grundlæggende

Brugte kraner købes og sælges

Afdelingsleder ved Adding Engineering København

Et nyt grønt boligkvarter – Cirkelbuen.

Online Revit og Solibri kurser

Nyt samarbejde skal sikre industrikunder mere oppetid

Expression er flyttet ind hos ByMakers i Skanderborg

Nu tester GTS-institut værnemidler 24 timer i døgnet

Se video - Industrikraner som løfter din virksomhed

Ny membrantype er nu tilgængelig til et større udvalg af DEP

Gibotech får ny Projektchef

Send til en kollega

0.206