23948sdkhjf

Dansk energi-selskab kåret som verdens mest bæredygtige

2020-udgaven af Corporate Knights' Global 100-indekset over verdens mest bæredygtige selskaber offentliggøres i dag.

Allerøverst på listen finder man Ørsted.

Ørsteds CO2-reduktionsprogram

2023
Udfasningen af kul i Ørsteds portefølje af kraftvarmeværker afsluttes.

2025
Reducere CO2-udledningen fra energiproduktionen og driften med 98 procent sammenlignet med 2006.

Alle virksomhedens køretøjer skal være eldrevne.

2032
Reducere udledningen i forsyningskæden og fra energihandel med 50 procent sammenlignet med 2018. 

Kilde: Ørsted

Ørsted præsterer dermed bedst blandt mere end 7.300 globale virksomheder med indtægter i milliardklassen, og Ørsted er det første energiselskab nogensinde, der indtager en førsteplads i indekset.

Det er især Ørsteds evne til at skabe markant vækst i forretningen og samtidig reducere sin CO2-udledning, der har spillet en central rolle i forhold til at opnå topplaceringen på Global 100-indekset.

- Vi er utrolig stolte over at være blevet kåret som verdens mest bæredygtige selskab. Hvor vi tidligere var et traditionelt energiselskab baseret på fossile brændstoffer, er vi nu et af verdens største selskaber inden for vedvarende energi, siger Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted.

Udviklingen i Ørsteds CO2-reduktionsprogram er afspejlet i selskabets spring opad på Global 100-indekset: I 2018 lå selskabet nummer 70, i 2019 nummer 4, for i 2020 at indtage førstepladsen.

Læs også: Maersk Supply Service og Ørsted tester mobil ladestation til skibe

På listen figurerer også de danske selskaber Chr. Hansen Holding (2), Novozymes (6), Vestas (37) og Novo Nordisk (71).

Nødvendig omstilling i leverandørkæden
l erkendelse af at en kerneforretning baseret på fossile brændstoffer ikke ville være holdbar på længere sigt, besluttede Ørsted for 10 år siden at ændre sin forretningsmode

Top 10 plus det løse

1. Ørsted, DK

2. Chr. Hansen Holding, DK

3. Neste oy, Finland

4. Cisco Systems, USA

5. Autodesk, USA

6. Novozymes, DK

7. ING Groep NV, Holland

8. Enel SPA, Italien

9. Branco do Brasil, Brasilien

10. Algonguin Power, Canda

Der er yderligere to danske selskaber at finde på listen:

37. Vestas Wind Systems

71 Novo Nordisk

Kilde: Corporate Knights

Dengang vurderede selskabet, at det ville tage 30 år at omstille forretningen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi. Siden da er en reduktion i CO2-udledningen og grøn omstilling blevet omdrejningspunkterne i Ørsteds strategi, hvilket har gjort det muligt for Ørsted at gennemføre den gennemgribende omstilling på blot ti år.

Med en klar plan for, hvordan selskabet skal opnå en stort set CO2-neutral energiproduktion og drift, tager Ørsted nu hul på næste etape ved at lancere et nyt program, der skal reducere CO2-udledningen i forsyningskæden.

- Vi styrker samarbejdet med vores største og vigtigste leverandører for at reducere deres CO2-udledning i overensstemmelse med klimavidenskabens anbefalinger og for at tilskynde dem til at basere deres aktiviteter på grøn energi, siger Henrik Poulsen. 

Ørsted har siden 2006 reduceret CO2-udledningen fra sin energiproduktion og drift med 83 procent og vil stort set være CO2-neutral i 2025. 

Om kåringen

Corporate Knights, der er en forlags- og researchvirksomhed baseret i Toronto, Canada, har analyseret offentligt tilgængelige data om finansielle og bæredygtighedsmæssige indikatorer for 7.395 virksomheder med en omsætning på over USD 1 milliard.

Det årlige Global 100-indeks over verdens mest bæredygtige selskaber er et anerkendt og respekteret indeks over virksomheders indsats inden for bæredygtighed og præsenteres hvert år i forbindelse med Det Verdensøkonomiske Forum i Davos i Schweiz.

Ifølge Corporate Knights er den primære årsag til, at Ørsted er gået fra en fjerdeplads til en førsteplads i Global 100-indekset, at selskabet har øget sin omsætning fra vedvarende energi med 10 procent fra 58,4 procent til 68,1 procent. Samtidig er CO2- og vandproduktiviteten steget med mere end 50 procent som følge af reduktioner i den samlede CO2-udledning og et lavere vandforbrug kombineret med en højere omsætning.

Ørsted klarer sig også godt inden for områder som for eksempel skatteindbetalinger og kønsdiversitet i bestyrelsen.

Ifølge Corporate Knights er der en tendens til, at Global 100-selskaber holder længere og leverer højere årlige nettoinvesteringsafkast end sammenlignelige selskaber i MSCI All Country World-indekset.

På Global 100-indekset for 2020 er der 49 selskaber fra Europa, 29 fra USA og Canada samt 18 fra Asien.

Kilde: Ørsted

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125