23948sdkhjf

Batteriforsker vinder H.C. Ørstedprisen for arbejdet med energilagring

Fredag den 12. august får professor Dorthe Ravnsbæk overrakt H.C. Ørstedprisen på kr. 50.000 i Rudkøbing. Hun får prisen for fremragende forskning inden for energilagring i batterier, som er et vigtigt element inden for den grønne omstilling.

Prisen uddeles af H.C. Ørsted Selskabet med støtte af energiselskabet Ørsted.

- Jeg er utrolig beæret over at modtage denne prestigefyldte pris. H.C. Ørsted er et stort forbillede for alle danske kemikere og fysikere, så at prisen bærer hans navn er en stor ære, siger Dorthe Ravnsbæk. 

Dorthe B. Ravnsbæk (39 år) er professor i materialekemi ved Aarhus Universitet. I 2011 færdiggjorde hun en Ph.d. i Nanoteknologi ved Aarhus Universitet. Siden har hun bedrevet sin forskning ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, Syddansk Universitet og siden 2021 ved Aarhus Universitet.

Genopladelige batterier

Efter prisuddelingen vil Dorthe Ravnsbæk holde en festforelæsning, der vil kaste lys over status for energilagring i batterier.

Dorthes forskning omhandler udvikling af nye bæredygtige materialer til genopladelige batterier såsom Li-ion batterier. Målet er at sikre, at genopladelige batterier i stigende grad kan anvendes i den grønne omstilling f.eks. i el-biler og til lagring af vedvarende energi uden at belaste miljøet.

Sammen med sin forskningsgruppe fremstiller Dorthe nye batterimaterialer baseret på bæredygtige ressourcer. For at optimere batteriernes ydeevne benytter Dorthe avancerede kemiske metoder til at kontrollere og undersøge opbygningen af materialerne helt ned på atomart niveau.

Forskertalentpriser og rejselegater

H.C. Ørsted Selskabet er hjemmehørende i Rudkøbing - H.C. Ørsteds fødeby. Det er selskabets formål at gøre unge interesserede i naturvidenskab, og derfor bliver der også overrakt en række andre priser på dagen.

To forskertalentpriser på hver kr. 10.000 bliver uddelt til lovende unge forskere som tilskyndelse til deres fortsatte karriere.

Det drejer sig om Johannes Lund Jensen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Han forsker i kulstoflagring i jorden og optimering af den kulstofmodel, der anvendes i de danske drivhusgas-emissionsopgørelser.

Den anden talentforskerpris går til Cecilie Hermansen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Hun har i sin forskning fokus på interaktionen mellem jord, miljø og klima.

I år uddeles også to rejselegater på hver kr. 50.000.

Marike Øie Bischoff, der studerer anvendt Kemi på DTU, skal fordybe sig i kvantekemi på Swiss Federal Institute of Technologi i Zürich.

Signe Reitz Krarup, der læser engelsk på AU, skal arbejde med økokritik på University of Cambridge. Hun har fokus på formidling af naturvidenskab i bl.a. børnelitteratur.

Tidligere modtagere af H.C. Ørstedprisen

Tidligere prismodtagere
2021: Astrofysiker Anja C. Andersen, Niels Bohr Institutet
2020: Professor Olav Breinbjerg, DTU
2019: Lektor Torsten Neubert, DTU Space
2018: Lektor Peter Christian Kjærgaard Vesborg, DTU Fysik
2017: Professor Minik Thorleif Rosing, Københavns Universitet
2016: Professor Eske Willerslev, Københavns Universitet
2015: Forfatter Klaus Høech
2014: Hanne Hautorp, Mærsk McKinney Møller Videncenter
2013: Direktør Mikkel Bohm, ASTRA

Kilde: Ørsted

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11