23948sdkhjf

Pengeregn over GreenLab Skive: 80 millioner til storskala-produktion af brint og metanol

Energistyrelsen har udmøntet puljen for energilagring. Der er uddelt støtte til to markante power2x-projekter i Danmark.

Dansk Shell og Everfuels brintfabrik i Fredericia har fået 48 millioner kroner, mens GreenLab Skive har napset hele 80 millioner kroner.

GreenLab skal, i samarbejde med en række partnere, skabe verdens første storskalafacilitet for produktion af grøn brint og metanol. Her kan grøn energi fra vind og sol omdannes til andre energikilder og lagres – og siden bruges som bæredygtige brændstoffer til fx. procesindustrien og tung transport.

Projektet omfatter blandt andet etableringen af et 10 MW metanol-anlæg og et 12 MW elektrolyseanlæg. El skal aftages fra et lokalt 80MW kombineret vind- og solkraftanlæg.

Lastbilerne på vind og tankskibene på sol
Hos GreenLab er der især to anvendelsesmuligheder i fokus for P2X.

Lokalt skal den omdannede strøm bruges som energikilde i GreenLabs industrielle virksomhedspark, hvor en række virksomheder producerer CO2-neutrale produkter – en øvelse der i sig selv kommer til at spare området for 80.000 tons CO2 om året.

Men på globalt plan skal GreenLabs electrofuels være med til at skabe en af de største og mest afgørende grønne omstillinger, vi står overfor: omstillingen af transportsektoren.

- Som en del af projektet bygger vi verdens første grønne fuldskala kombinerede brint- og metanol-anlæg til brug for grøn transport, siger Steen Harding Hintze, der er udviklingsdirektør i GreenLab.

- Det er banebrydende, at vi i dette projekt samler alle de nødvendige aktører, der skal til for at lykkes med netop dette – fra vindproducenterne til brintproducenterne og videre til afsætningsleddet. Vi er i alt 11 aktører – alle sammen med forskellige kompetencer, men med de samme, store ambitioner.

Katalysator for nyt energimarked
Når der sættes gang i P2X produktionen i GreenLab er det starten på en platform, der kommer til at drive et helt nyt energimarked, både i Danmark og globalt. Norlys er en energi- og telekoncern, der forsyner store dele af Jylland med el – og virksomheden er en af de 11 bærende partnere i projektet.

Lars Bo Jensen er Direktør for Koncernstrategi og M&A i Norlys, og han
har store forventninger til P2X som nyt eksportmarked for Danmark.

- Der er slet ingen tvivl om, at hvis vi får et forspring i Danmark på det her område, så kan det danne grobund for et markant eksportmarked”, siger han.

Det næste energieventyr for Danmark
Står det til GreenLabs CEO, Christopher Sorensen, bliver GreenLab snart et navn, som verden kender lige så godt som Vestas eller Mærsk.

Bevillingen fra Energistyrelsen kommer til at betyde meget for antallet af arbejdspladser på Skive-egnen, men indeholder samtidigt et massivt eksportpotentiale for Danmark.

- Jeg er ikke i tvivl om, at P2X-teknologien er et helt nødvendigt fokusområde, hvis Danmark skal nå 70 pct.-målsætningen inden 2030 – og på sigt nå klimaneutralitet i 2050, siger Christopher Sorensen, CEO i GreenLab Skive.

P2X projektet starter op d. 1. januar 2020 og skal køre frem til 2025.

Konsortiet bag projektet tæller ud over Greenlab A/S: Eurowind Energy, GreenHydrogen, Norlys Holding, RE:Integrate, Energinet Elsystemansvar, Dansk Gasteknisk Center, Everfuel Europe, E.on Danmark, DTU Energi og EA Energianalyse

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125