23948sdkhjf

DHI afprøver flydende havvindmøller

Selvom flydende havvindmøller næppe foreløbigt bliver aktuelle i danske farvande, hvor havvindmøllerne står fint på havets bund, så er de alligevel i stigende grad et samtaleemne for danske virksomheder, der arbejder i offshore-branchen.

Det kan Thor Ugelvig Petersen skrive under på.

Han er adm. direktør i DHI Danmark, som er en delvist statsligt finansieret forsknings- og rådgivningsvirksomhed, som blandt andet arbejder med at afprøve forskellige typer flydende fundamenter til havvindmøller.

- Der er meget snak om flydende havvindmøller i øjeblikket. Det første flydende vindmøllefundament blev sat ud for godt 10 år siden som en del af HyWind projektet i Norge af Equinor (dengang Statoil), som var og stadig er meget fremme i skoene. Den teknologi, som bliver brugt, har været meget omkostningstung i starten og er det stadig, men der er potentiale og en interesse for det. Forskning og udvikling af fundamentsteknologierne gør, at de overordnede priser for installation af flydende havvindmøller falder over tid, siger Thor Ugelvig Petersen.

Når DHI Danmark bruger tid og kræfter på flydende havvindmøller – selvom de ikke er aktuelle i Danmark, og der findes få opsatte flydende havvindmøller på verdensplan – skyldes det, at de store spillere i branchen er lune på teknologien.

- Det er vigtigt for os at beskæftige os med flydende vindmøllefundamenter, fordi de danske rådgivere og udviklere som f.eks. Ørsted investerer i vindmølleprojekter internationalt set, siger Thor Ugelvig Petersen.

- Vi skal være frontløbere på den slags teknologier. De virksomheder, vi rådgiver, arbejder internationalt, og derfor skal vi også understøtte de svære projekter, der bliver lavet. Lad os sige, at COWI, Rambøll og Niras laver havvindmølleprojekter i Kina, Saudi-Arabien eller USA. I de tilfælde skal vi kunne rådgive på projekterne, når virksomhederne har behov for det, tilføjer han.

Dertil kommer, at DHI Danmark er et GTS-institut – et Godkendt Teknologisk Serviceinstitut – som bl.a. ansøger om og får penge fra staten for at støtte den danske industri med sin forskning.

Du kan læse resten af artiklen på Energy Supplys søstermedie Søfart. Bemærk at artiklen der kun er for abonnenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078